“Сега Крим е под прицел”. Вашингтон наруши своето обещание

“Сега Крим е под прицел”. Вашингтон наруши своето обещание
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.02.2023
  • Сподели:

САЩ отново вдигнаха залозите. Украинските войски ще получат за първи път ракети с голям обсег. Въпреки че преди година в чужбина подобна възможност беше отхвърлена, "за да не се увеличава мащабът на конфликта". За това как това ще промени ситуацията и какво още могат да раздадат - в материала.

 

 

Бомба с двигател

Съдейки по изявленията на политици, Западът възнамерява да осигури победа на Украйна през тази година. Преди седмица съюзниците решиха да дадат тежка бронирана техника - танкове, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори. Сега да отидем още по-далеч.

Новият пакет от помощи включва ракети ГЛСДБ. Обхватът на това оръжие позволява да се стреля по Крим и други гранични региони на Русия. Американците оставят "по усмотрение на Киев" възможните удари по полуострова.

ГЛСДБ (Ground Launched Small Diameter Bomb - наземна малокалибрена бомба) е прецизно управляем боеприпас за ракетните системи за многократно изстрелване M270 и M142 ХИМАРС, разработен от “Бойнг” и “Сааб” в края на миналото десетилетие. Оръжието все още не е използвано във военни действия.

Боеприпасът е управляема високопрецизна бомба ГБУ-39, оборудвана с ракетен двигател. Бойната глава - фугасно проникваща, тегло - около 93 килограма. Точност на попадение - пет до осем метра. Принципът на действие е прост. РСЗО изстрелва снаряда под стръмен ъгъл към целта. След достигане на предварително определена височина, бомбата се отделя от реактивния двигател и започва да планира, коригирайки курса с помощта на сателитна навигация.

Ако стандартният управляем снаряд ГМЛРС от “Химарс” лети максимум 70-80 километра, то ГЛСДБ - до 150 километра.

Мишена за ПВО

Боеприпасите заемат междинна ниша между управляемите ракети ГМЛРС и оперативно-тактическите ракети АТАКМС с обсег на стрелба до 300 километра. И най-важното, американците могат да ги произвеждат в много големи количества. Дизайнът използва реактивен двигател от снаряд M26 от демилитаризирани касетъчни боеприпаси. Свързва се към авиобомбата ГБУ-39 с обикновен адаптер. Цената на единица ГЛСДБ е едва около 40 000 долара. За сравнение: един ГМЛРС струва на военния бюджет на САЩ 170 хиляди долара, а АТАКМС струва един милион.

"Доставките на такива бомби са свързани преди всичко с успешната ни контрабатарейна борба срещу установките ХИМАРС и МЛРС. За да спасят тези скъпи системи, украинските войски трябва да ги изнесат по-далеч от линията на контакт. Най-вероятно с новите бомби ще бият по щабовете на ВС на Русия и цивилни обекти. Не сме срещали такива боеприпаси досега”, казва военният експерт Алексий Леонков.

Въпреки това, според него, възможност за борба с такива оръжия имат руските системи за противовъздушна отбрана като Тор-М2. Също така, “Панцир-С1” може да работи върху тях.

Обхватът на стрелбата на ГЛСДБ е достатъчен, за да стигне от Волчанск в северната част на Харковска област до Курск или от Херсон до Перекопския провлак, който свързва Крим с континента.

Предвид ниската цена на снарядите, както и солидните запаси от компоненти, оръжията представляват сериозна заплаха. Силата на бойната глава може да не е достатъчна, за да унищожи добре укрепена отбранителна линия. Но обаче е напълно достатъчна, за да удари слабо защитени обекти.

Първо самолетите

Решението за започване на доставки на ГЛСДБ се вписва добре в американската стратегия за поетапна ескалация: военната помощ за Украйна нараства постепенно. Миналия февруари, припомняме, всичко започна с противотанкови системи “Джавелин” и ПЗРК “Стингър”, а президентът на САЩ Джо Байдън публично заяви, че прехвърлянето на западни танкове в Киев ще доведе до трета световна война. Не мина и година - НАТО вече изпраща тежка бронирана техника и ракети с голям обсег на ВСУ.

Това обаче не е достатъчно за украинските власти. Веднага след решението за танковете представителят на командването на ВВС на страната Юрий Игнат започна да моли за изтребители. Според него въоръжените сили на Украйна се нуждаят от поне пет авиационни бригади, по три ескадрили всяка. Това са около 180 самолета. Желаният модел е американският Ф-16.

Тази кола е най-масовият представител на четвъртото поколение в света. Общо повече от 4600 единици са били построени от 1975 г. Самолетите са в експлоатация с 25 държави и активно воюват по целия свят.

Ф-16 е създаден като относително евтин за производство и лесен за поддръжка в сравнение с предишните поколения изтребители - което продиктува интереса на Киев към "бойния сокол".

Блокът НАТО разполага с много такива самолети, но решение за доставката все още не е взето. Вестник "Политико", позовавайки се на представител на Пентагона, съобщава, че САЩ искат да позволят на съюзниците да направят това, но самите те не бързат да изпращат "птички". Те мотивираха позицията си с „необходимостта да се съсредоточат върху по-належащите проблеми на изпращането на техника и противовъздушната отбрана“.

От съюзниците на Пентагона в НАТО засега само Холандия е изразила готовност да се откаже от изтребители. Техните военновъздушни сили включват доста ранни модификации на F-16AM, които са модифицирани F-16A с разширен набор от авиационни оръжия. Включително ракети въздух-въздух и широк арсенал от високопрецизни оръжия въздух-земя.

Най-вероятно въпросът за самолетите ще бъде разгледан на февруарската среща на министрите на отбраната на НАТО в авиобазата “Рамщайн”.

Разбира се, доставката на толкова сложна техника като съвременни изтребители не е въпрос на един месец. Ще отнеме поне шест месеца, за да обучат пилоти на основно ниво. Освен това в Украйна няма летищна инфраструктура за базиране на тези самолети.

Възможно е те да летят на бойни мисии от полските въздушни бази, което ще направи тези обекти легитимни цели за руското оръжие. Риторичен въпрос е дали това се разбира в Полша.

 

 

Андрей Коц, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа