Онтарио „Разходите за колонизация означават, че не дължим милиарди на Първите нации“

Онтарио „Разходите за колонизация означават, че не дължим милиарди на Първите нации“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.02.2023
  • Сподели:

Провинция Онтарио заяви, че не е необходимо да плаща милиарди долари, дължими на Първите нации за нарушени задължения по договора, като твърди, че вече е похарчила сумата за историческите разходи за добив на ресурси и инфраструктурата на „колонизацията".
Федералното правителство на Канада и провинцията прекараха последната седмица в съд в Съдбъри, спорейки, че нито едно от тях не е отговорно за обезщетяване на местните нации за повече от 150 години пропуснати приходи.
Преди пет години съдията от висшия съд Патриша Хенеси постанови, че Короната е нарушила обещанието си, направено в два договора от 1850 г., че ще увеличи плащанията на коренното население, тъй като от техните земи се извличат повече природни ресурси.
Макар че Короната е извършвала плащания от 1850 г. насам съгласно Договорите Робинсън, тя е спряла да увеличава сумата през 1874 г., оставяйки цифрата на 4 канадски долара (3 щатски долара) на човек на година.
Една група от първи нации е водила преговори за уреждане, които оттогава са прекратени. Но друга група се обърна към съда за отговор.
През изминалата седмица страните се срещнаха за третия и последен етап от дългогодишното съдебно дело, докато съдия Хенеси определя как трябва да се изчисли обезщетението. Провинцията твърди, че федералното правителство, а не Онтарио, дължи обезщетение.
Дори провинцията да има финансово задължение, каза адвокат Тамара Баркли пред съда, разходите, свързани с минното дело и горското стопанство, са толкова големи, че означава, че добивът на Короната в региона е довел до загуба между 7 и 12 милиарда канадски долара.
Баркли цитира „минни изследвания, повторно залесяване, контрол на насекомите, управление на горски пожари, проучвания, земни агенти в допълнение към разходите във връзка с колонизационни пътища и железопътни линии" като примери за парите, изразходвани от провинцията, добавяйки, че правителството ще дължи на хората Anishinaabe най-много 34 милиона канадски долара.
Въпреки огромните приходи, генерирани от индустрията, отдалечените общности на Първите нации живеят в ужасни условия, понякога без достъп до чиста питейна вода. Първите нации, явяващи се в съда, отхвърлиха аргументите на правителствените адвокати, предполагайки, че пътищата и железопътните линии са част от по-широко усилие за изграждане на нация и не трябва да се приспадат от приходите, дължими на тях.
Адвокат Харли Шахтер, представляващ пет първични нации, сравни аргумента на Онтарио с този на лисица, оставена да отговаря за пилетата. „Лисицата се обръща към съдията, омазана с яйце по цялото лице, и по най-успокояващия начин казва: „Вижте, съдия, първо, относно яйцата, няма ги, така че не знам защо пилетата се оплакват" Шахтер вярва, че на Първите нации се дължат 84% дял от нетните приходи на Короната от пет сектора, включително минно дело и горско стопанство.
В петък Джоузеф Стиглиц, двукратен Нобелов лауреат по икономика, трябва да даде доказателства в подкрепа на аргументите на Първите нации. При този модел на компенсация на общностите може да се дължат над 100 милиарда канадски долара.

Станете почитател на Класа