Traffic News, Япония: Пълно превъзходство на Т-14 над Leopard 2

Traffic News, Япония: Пълно превъзходство на Т-14 над Leopard 2
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.02.2023
  • Сподели:

Traffic News: Най-новият руски танк «Армата» превъзхожда по всички параметри Leopard 2.

 

 

Най-новият руски танк Т-14 без съмнение ще победи германския «Леопард» на голяма дистанция, пише Traffic News. Той превъзхожда противника по всички характеристики и хвърля предизвикателство на традиционната концепция за танк.

 

 

Превод от Traffic News, Япония:

 

Traffic News, Япония: Пълно превъзходство на Т-14 над Leopard 2

 

 

Leopard 2 в Украйна, но Русия в същото време задейства най-новите си танкове

Германският Leopard 2 внезапно се оказа в центъра на вниманието, но е налице и информация за най-новите руски танкове.

Leopard 2 е «бестселър» с над 2000 бройки в експлоатация в 21 страни, включително в Германия.

Украйна, където се провежда руската спецоперация, поиска да й бъдат предоставени танкове.

Американският телевизионен канал ABC съобщи, че 12 държави ще осигурят сто броя танкове.

Разбира се, Русия е категорично против подобна мярка.

На 19 януари 2023 г. Министерството на отбраната на Обединеното кралство публикува доклад, показващ, че Москва обмисля въвеждането на основните бойни танкове Т-14 в Украйна. В края на декември 2022 г. най-малко два Т-14 бяха забелязани на сателитни изображения на полигон в Южна Русия, който се превърна в плацдарм за настъплението през февруари миналата година.

Ще се отрази ли конфронтацията между най-продавания танк Леопард 2 на Запад и най-модерния руски танк Т-14 върху военната ситуация?

Вътре в Т-14 — като в космически кораб!

Т-14 е най-новият руски танк, който порази Запада. Той беше демонстриран на парада за Деня на победата на 9 май 2015 г.

«Вече управлявах Т-72 и Т-90, усещането за танк е напълно изгубено при Т-14. Все едно си на космически кораб, заобиколен от монитори, които показват цялата информация от сензорите», заяви инженер-конструкторът на  «Уралвагонзавод» Денис Мякенски.

T-14 е пълно обновление на традиционната концепция на танка.

Кулата му е необитаема, всичко е поверено на сензори и камери. Екипажът е разположен в редица в добре защитен корпус.
Сензори и камери показват информацията на монитори, благодарение на които можете да наблюдавате всичко наоколо, а контролът на огъня от кулата се извършва с помощта на таблети и контролни панели. Както отбелязва Мякенски, кабината не прилича на кабина на танк.

Безпилотната кула е смела идея, която премахва ергономичните ограничения и позволява повече свобода за разполагане на различни системи, като например комплексът за автоматично подаване на снаряди. В резултат на това размерът на кулата също е намален.

Корпусът на танка е по-голям от този на Т-72, ​​който се използва широко и от двете страни в Украйна. В същото време основният акцент е поставен върху защитата на кабината на екипажа, а масата е ограничена за сметка на локализацията на точките за укрепване на бронята.

Танкът може да бъде унищожен, но екипажът ще оцелее.

Ако сравним само такива характеристики като ходовите качества, атакуващата мощ, защитата и информационните технологии, то T-14 превъзхожда Leopard 2, което не е изненадващо, като се има предвид времето на появата им съответно през 21-ви и 20-ти век.

Малко вероятно е обаче в Украйна Т-14 да се превърне в повратна точка в борбата срещу Leopard 2 и другите западни танкове. Факт е, че Т-14 все още не е пуснат в масово производство…

В различни страни в експлоатация са повече от две хиляди Leopard 2, които са се доказали като надеждна техника, която няма проблеми по отношение на логистиката.

T-14 е предизвикателство, променя традиционната концепция, но е малко вероятно да промени правилата на играта.

T-14 и Leopard 2 ще бъдат задействани едва през пролетта или лятото, едва тогава ще започне да се променя военната ситуация.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа