Колумбийски съдия е използвал ChatGPT при отсъждането

Колумбийски съдия е използвал ChatGPT при отсъждането
  • Публикация: 
  • Дата:  
    04.02.2023
  • Сподели:

Съдия в Колумбия предизвика фурор, като призна, че е използвал инструмента за изкуствен интелект ChatGPT, когато решавал дали застраховката на дете с аутизъм трябва да покрие всички разходи за медицинското му лечение. Той също така използвал прецедент от предишни дела, за да подкрепи решението си.
Хуан Мануел Падила, съдия в карибския град Картахена, заключи, че целите медицински разходи и транспортни разходи на дете с аутизъм трябва да бъдат платени от неговия медицински план, тъй като родителите му не могат да си ги позволят.
Запитванията на Падила към чатбота показват, че Падила е поискал от ChatGPT точен отговор на правен въпрос: „Освободено ли е непълнолетно лице с аутизъм от плащане на такси за неговите терапии?"
Отговорът на ChatGPT съответства на окончателното решение на съдията: „Да, това е правилно. Според разпоредбите в Колумбия непълнолетните, диагностицирани с аутизъм, са освободени от заплащане на такси за техните терапии".
Случаят повдигна дискусия относно използването на AI в закона и беше критикуван от някои от колегите на Падила.
ChatGPT претърсва интернет, за да генерира информирани отговори, но е доказано, че дава различни отговори на един и същи въпрос. Освен това понякога измисля информация, за да прави изобретателни и убедителни лъжи.
Зараждащата се платформа предизвика тревога през последните седмици, включително в училищата и университетите, където учителите се опасяват, че платформата на OpenAI може да бъде използвана от учащите за плагиатство.
Падила защити използването на технологията, предполагайки, че тя може да направи раздутата правна система на Колумбия по-ефективна. Съдията също използва прецедент от предишни решения, за да подкрепи решението си. Падила също настоя, че „като задаваме въпроси към приложението, ние не спираме да бъдем съдници, мислещи същества".
През 2022 г. Колумбия одобри закон, който предполага, че публичните адвокати трябва да използват технологии, когато е възможно, за да направят работата си по-ефективна.

Станете почитател на Класа