Обрат! Германия праща поне една рота танкове "Леопард 2" на Украйна

Обрат! Германия праща поне една рота танкове "Леопард 2" на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.01.2023
  • Сподели:

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ

 

 

Германското правителство се е съгласило да изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на украинските въоръжени сили. Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщи „Шпигел“, цитирано от БГНЕС.

„Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна, съобщи от своя страна и Си Ен Ен.

Германският канцлер Олаф Шолц е размислил след дълъг натиск и продължил с месеци дебат и ще се съгласи да бъдат изпратени танкове в Украйна.

Това първо написа сп. "Шпигел", според което правителството на Шолц се готви да даде зелена светлина за износ на германски танкове към Украйна от други държави - последното не може да стане без одобрението на Берлин.

Последва и потвърждение от източник на "Ройтерс", запознат с въпроса. По-късно това съобщи, като се базира на "правителствени кръгове", и ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи още „Шпигел“.

Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

Решението може да не е обявено, но Шолц вече получи поздравление от поне един коалиционен партньор: Кристиан Дюр, председател на групата на Свободните демократи. "Днес канцлерът взе решение, което никой не взема с лека ръка. Фактът, че Германия ще подкрепи Украйна с танкове "Леопард", е силен знак на солидарност", казва Дюр пред германска медия.

"Леопардът е освободен", написа Катрин Гьоринг-Екард, заместник-председател на Бундестага от "Зелените", в "Туитър". И други представители на партията коментират публично, макар все още да няма коментар от германските институции.

Ако решението е взето, това означава, че след утрешния дебат в Бундестага коалицията - социалдемократи, либерали и зелени - ще подкрепи единодушно тази стъпка. Миналата седмица заседание на парламента по темата приключи без резултат.

Какво точно се готви да изпрати Германия

"Ханделсблат" отбелязва, че е взето решение и че ще бъде изпратена "поне една рота" - или най-малко 14 танка. Толкова е заявила засега намерение да прати Полша от собствените си "Леопард", както и Великобритания - от "Чалънджър".

Моделът, който Германия се готви да изпрати, според публикацията на "Шпигел" е "Леопард 2А6" - модификация със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55 и някои други промени, според "Шпигел".


На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Днес "Уолстрийт Джърнъл" цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до "значителен брой" танкове M1 Abrams.

"Решението е взето" и то в момент, когато и съюзници - от Полша и други като страните от Скандинавия - обявиха планове да изпратят (Финландия е сред тях, Норвегия може да изпрати общо 8 от 36 танка "Леопард" на Украйна по информация на норвежкия вестник "Дагенс Нерингслив"). За достигането до него, изглежда, са се водили интензивни разговори със съюзниците в последните дни и то особено с Вашингтон. "Шпигел" също изтъква, че Шолц е изразявал готовност за тази стъпка само ако я предприемат и САЩ.

Танковете "Леопард" трябва, по информация на "Шпигел", да дойдат от резервите на Бундесвера. Средно- или дългосрочно може да се осигурят още от резервите на индустрията.


По-рано днес "Райнметал" обяви, че е готов да изпрати 136 такива машини. , ако е необходимо, но в съобщението се говореше за "Леопард 2А4" (до април/май), 22 от същия модел в края на 2023 г. и 88 по-стари "Леопард 1" (но неизвестно кога). Това е промяна в позицията на компания, която настояваше, че не би могла да изпрати танкове до началото на 2024 г.

Украйна по свои оценки се нуждае от най-малко 300 западни танка и 500-600 машини на бойната пехота

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа