Нидерландия е готова да даде изтребители F-16 на Украйна

Нидерландия е готова да даде изтребители F-16 на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.01.2023
  • Сподели:

Определен е типът боен самолет, който Западът ще предаде на Киев

 

 

Вече е известно какъв тип самолети Украйна ще получи от съюзниците и какви са сроковете за обучение на личния състав.
Това обяви говорителят на командването на ВВС на украинските въоръжени сили полковник Юрий Игнат пред местна телевизия, цитиран от "Укринформ".

„Ние поискахме Украйна да получи такова оръжие като многоцелеви самолет още в началото на руското нахлуване. Това е разбираемо, защото без авиация, без надеждно въздушно прикритие, е много трудно изобщо да се водят каквито и да е бойни действия“, подчерта Игнат.

Въпросът за доставката на самолети постоянно се поставя от висшето военно ръководство на Украйна и ръководството на Министерството на отбраната. Тя тема непрекъснато се обсъжда и от украински представители в различни международни среди, каза той.

„Наши военни пилоти заминаха за САЩ, бяха отпуснати средства за обучение на нашите пилоти. Тоест темата за авиацията никога не е излизала от дневния ред. Типът самолет, който вероятно ще бъде предоставен на Украйна, вече е определен", каза говорителят на ВВС.

Игнат обясни, че не става дума само за обучение на летателния състав, но и за обучение на авиационни инженери.

Междувременно изданието "NL Times" съобщи, че Нидерландия, в случай на съответно искане от Киев, е готова да разгледа възможността за прехвърляне на изтребители F-16 в Украйна. Това е заявил по време на парламентарен дебат в четвъртък министърът на външните работи Вопке Хьокстра.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа