Борел: Всяка страна от ЕС решава сама дали да даде танкове на Украйна

Борел: Всяка страна от ЕС решава сама дали да даде танкове на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.01.2023
  • Сподели:

Министрите дискутираха и 10-ия санкционен пакет срещу Русия, на който се противопоставя Унгария, особено в сфери, свързани със сътрудничеството ѝ с Москва в ядрената енергетика

 

 

Министрите на външните работи на страните от ЕС одобриха отпускането на още 500 млн. евро за Украйна по европейския механизъм за подкрепа на мира. Това е 7-ият транш от общо предвидената сума от 3.5 млрд. евро по механизма. Остава обаче въпросът с изпращането на танковете "Леопард" от Германия, тъй като за тази цел е необходимо нейното разрешение.

Според достоверен източник финансовата помощ е придружена от още 45 млн. евро за "нелетално оборудване" на военната тренировъчна мисия на ЕС за Украйна. Засега обаче няма информация за пробив по така необходимите на Украйна танкове "Леопард".
Сутринта министърът на външните работи на Германия Аналена Беербок се ограничи с думите, че трябва да се направи всичко възможно за защитата на нападнатата страна.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че не трябва да се подценява срещата в Рамщайн миналата седмица, на която са взети важни решения за въоръжаването на Украйна. Запитан конкретно за доставката на танкове "Леопард" от Германия, той отговори:

"Няколко пъти казах, че според мен този тип оръжия трябва да бъдат доставени на украинската армия. Това обаче трябва да се реши от конкретната страна членка и ние сме тук, за да го обсъдим".

Министрите дискутираха и 10-ия санкционен пакет срещу Русия, на който се противопоставя Унгария, особено в сфери, свързани със сътрудничеството ѝ с Москва в ядрената енергетика.

Те обаче се споразумяха за нови ограничителни мерки срещу Иран заради смазването на протестите в страната. Запитан дали Корпуса на гвардейците на ислямската революция може да бъде добавен към списъка на ЕС с терористични организации, както поиска Европарламентът миналата седмица, Борел отговори:

"Не можем да кажем на някого "Смятам те за терорист, защото не те харесвам". Това трябва да стане, когато съдът на някоя от страните-членки направи правно изявление, тоест, издаде конкретна осъдителна присъда. След това можем да работим на европейско ниво".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа