Норвежки генерал: Убитите и ранените руски военни наближават 180 хиляди

Норвежки генерал: Убитите и ранените руски военни наближават 180 хиляди
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.01.2023
  • Сподели:

 

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи на 23 януари, че повече от 121 хиляди руски войници са били убити по време на руската инвазия

 

 

Русия е понесла дотук загуби от близо 180 хиляди убити или ранени в Украйна, докато украинците са дали 100 хил. военни жертви и пострадали плюс 30 хил. загинали цивилни, според оценки, съобщени в неделя от началника на норвежката армия.

В интервюто за телевизионния канал TV2 ген. Ейрик Кристоферсен не посочи откъде са тези данни и как са изчислени. Москва и Киев месеци наред не дават надеждни данни за загубите си, а каквито и да е твърдения за общ брой на ранени и пострадали не могат да бъдат независимо проверени.

През ноември председателят на Съвета на началник-щабовете на армията на САЩ ген. Марк Мили каза, че руската армия е понесла повече от 100 хил. убити или ранени, като "вероятно подобни са жертвите и от украинската страна".

Въпреки тежките загуби "Русия е в състояние да продължи (тази война) доста дълго време", каза Кристоферсен в неделя, имайки предвид капацитета на Москва за мобилизация на населението и производство на оръжие. "Това, което тревожи най-много, е дали Украйна ще успее да удържи руските военновъздушни сили от включване във войната", каза той, добавяйки, че досега ги държи извън своето небе "благодарение на украинската противовъздушна отбрана". По-голямата част от руските удари през последните месеци са извършени с ракети с голям обсег, припомня "Франс прес".

За последен път Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за загубите си през септември 2022 г. Тогава руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че са загинали 5937 руски военнослужещи. Шойгу твърди, че Украйна вече е загубила половината си армия по време на войната: 61 207 убити и 49 368 ранени.

Изданието "Медиазона", руската служба на BBC и доброволци установиха, че към 17 януари според открити източници в Русия е потвърдена смъртта на 11 662 руски войници, участвали в нахлуването в Украйна.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи на 23 януари, че повече от 121 хиляди руски войници са били убити по време на руската инвазия. През декември 2022 г. кабинетът на президента Володимир Зеленски заяви, че от началото на инвазията са убити 10 - 13 хил. украински военнослужещи.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа