Великобритания завършва подготовката за прехвърлянето на Украйна на два противоминни кораба от проекта Sandown

Великобритания завършва подготовката за прехвърлянето на Украйна на два противоминни кораба от проекта Sandown
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.01.2023
  • Сподели:

Великобритания завършва подготовката за прехвърлянето на Украйна на два миночистача от проекта Sandown, изтеглени през 2021 г. от ВМС на Обединеното кралство. Корабите вече са получили нови имена, номера и украински символи.

 

Великобритания завършва подготовката за прехвърлянето на Украйна на два противоминни кораба от проекта Sandown


В украинските интернет ресурси се появиха снимки на два миночистача, подготвени във Великобритания за предаване на ВМС на Украйна. Става дума за бившите кораби HMS Ramsy и HMS Blyth, които в корабостроителниците във Великобритания се превърнаха в противоминни кораби M310 Chernigov и M311 Cherkasy. И двата кораба бяха извадени някъде край бреговете на Великобритания, преди да бъдат изпратени в корабостроителницата Babcock в Rosyth, Шотландия.

Съобщава се, че миночистачите вече имат украински екипажи, обучени във Великобритания. Кога британците възнамеряват да прехвърлят корабите на ВМС на Украйна и къде ще бъдат базирани, няма информация. Едва ли украинците ще успеят да изпратят два военни кораба в Одеса.

През 2021 г. ВМС на Украйна се споразумяха с Министерството на отбраната на Великобритания за предаването на два миночистача от клас Sandown след ремонт и модернизация, както и съответното преквалификация на личния състав на украинския флот, който ще служи на тези кораби.

За нуждите на ВМС на Украйна беше решено да бъдат закупени кораби, които са били част от британския флот в периода от 1989 до 2001 г. Това са миночистачи HMS Ramsy и HMS Blyth, изведени от строя на британския флот специално за прехвърляне в Украйна.

Техническите характеристики на корабите са следните: дължина — 52,6 метра, ширина — 10,5 метра, водоизместимост 450 тона, скорост до 13 възела на дизелова електроцентрала и до 6,5 възела на електрическа инсталация. Корабите са въоръжени с 30 мм оръжейна станция и три 12,7 мм картечници. Екипажът на всеки кораб е от 34 души. Корабите са оборудвани и с автоматизирана система за управление на противоминната дейност Atlas Elektronik IMCMS.

 

A.Z

Станете почитател на Класа