Заплахите са допринесли за оставката на Джасинда Ардърн

Заплахите са допринесли за оставката на Джасинда Ардърн
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2023
  • Сподели:

Джасинда Ардърн каза, че „за първи път от дълго време е спала дълбоко след шокиращата си оставка", докато нарастват спекулациите, че малтретирането и заплахите срещу премиера са допринесли за нейното оттегляне.
Говорейки накратко с репортери пред летището в Хокс Бей в петък, Ардърн каза, че „изпитва разнообразие от емоции и не съжалява, че е напуснала работата. Разбира се, че се чувствам тъжна – но също така изпитвам чувство на облекчение."
В четвъртък министър-председателят каза, че „малтретирането и заплахите към нея и семейството й не са били решаващ фактор за решението й да подаде оставка и просто вече няма достатъчно в резервоара, за да го прави правилно".
Видни новозеландски политически лидери и обществени фигури обаче казват, че „постоянното хулене, малтретиране и лични атаки са допринесли за това прегаряне". А някои депутати казват, че „министър-председателят е бил изгонен от длъжност" и призовават Нова Зеландия да преразгледа своите политическа култура.
„Това е тъжен ден за политиката, когато един изключителен лидер беше изгонен от поста заради постоянно персонализиране и оклеветяване. Нейното семейство устоя на най-грозните атаки през последните две години, на това, което смятаме за най-унизителна форма на политика, която някога сме виждали", каза съпредседателят на маорската партия Деби Нгарева-Пакър след изненадващата оставка на Ардерн.
Бившият министър-председател Хелън Кларк, първата избрана жена за лидер на Нова Зеландия, каза, че „Ардерн е била изправена пред безпрецедентни атаки по време на мандата си. Натискът върху министър-председателите винаги е голям, но в тази ера на социални медии, примамка за щракане и 24/7 медийни цикли, Джасинда се сблъска с ниво на омраза и ярост, което според моя опит е безпрецедентно в нашата страна. Нашето общество сега би могло полезно да обмисли дали иска да продължи да толерира прекомерната поляризация, която прави политиката все по-непривлекателно призвание".
През 2022 г. новозеландската полиция съобщи, че заплахите срещу министър-председателя са се увеличили почти три пъти за три години. Въпреки че полицията не можа да определи мотивите за всяка отделна заплаха, документите, които публикува, показаха, че настроенията срещу ваксинирането са движеща сила на редица заплахи, а другият фактор е противопоставянето на законодателството за регулиране на огнестрелните оръжия след масовата стрелба на 15 март в Крайстчърч. Продължителната окупация на тревните площи на парламента срещу ваксините прерасна в жесток бунт в началото на 2022 г., като протестиращите призоваваха за екзекуцията на министър-председателя. Протестите, съчетани със засилени заплахи срещу министър-председателя и други депутати, накараха обикновено отворения и достъпен парламент на Нова Зеландия да засили мерките за сигурност.
През изминалата година редица мъже бяха арестувани, официално предупредени или изправени пред наказателни обвинения за заплаха за убийство на Ардърн, като един беше признат за виновен в саботаж в опит да се разрушат връзките на електрическата мрежа на страната. Публичните изяви на министър-председателя все повече привличаха малки, но обидни групи от протестиращи.
В съобщението си за оставка в четвъртък Ардерн беше попитана как заплахите за нейната безопасност са повлияли на нейното решение. „Има влияние. Все пак сме хора, но това не беше в основата на решението ми. Аз съм човек, политиците са хора. Даваме всичко, което можем, докато можем. И тогава е време. И за мен е време", каза тя.
Сега лейбъристите се надпреварват да намерят заместник на Ардерн. Тяхната група ще се събере в неделя, за да гласува кандидатите за нов лидер. Кандидатът трябва да спечели две трети от гласовете на групата, за да спечели лидерството - ако не, гласуването ще бъде отнесено към по-широките членове на партията. Евентуалният победител ще има за задача да поведе партията в трудни избори на 14 октомври.

Станете почитател на Класа