Ловци на съкровища кръжат в търсене на изгубената плячка на Ислямска държава

Ловци на съкровища кръжат в търсене на изгубената плячка на Ислямска държава
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2023
  • Сподели:

Една вечер преди три години Аяд, бивш офицер от иракската армия, прие обаждане от контакт, който не много преди това му беше смъртен враг. Мъжът на телефона - овчар от град, крепост на терористичната групировка "Ислямска държава", имаше да сподели важна информация.
В продължение на години пастирът е бил член на ИД, жител на хардлайнерския град Баадж,.Грижата за стадото му му беше дала уникална гледна точка към екстремистите, владели Мосул и след това, към възраждащата се национална армия и глобалната коалиция, отвърнали на удара и отнели региона от ИД. Пастирът узнал една от най-големите тайни: къде бягащата терористична група е скрила плячката си. Той знаел конкретното място, където бойци на ИД са заровили най-малко 3 милиона долара. Пастирът се свързал с Аяд, защото смятал, че бившият офицер от армията има връзките, за да го изрови и да споделят плячката.
„И тогава направих голямата грешка - обадих се на братовчед ми, който работеше в разузнавателната служба и можеше да стигне дотам по-лесно от мен, и го помолих да го изрови. Следвайки точните указания той изкопал заровен варел пълен с кисели краставички и някакви кутии. На мен той каза, че в кутиите нямало нищо и мисията се провалила. Не му повярвах. По-късно съпругата му ми каза, че е видяла всички пари в дома им. Имало общо 3 милиона долара. След това си купи четири нови вили. И все още ми казва, че не са открили нищо. Овчарят също остана с празни ръце" разказва Аяд.
Откакто ИД беше победена на бойните полета в Ирак и Сирия, най-хаотичният период в новата история на Близкия изток бавно разкрива своите тайни. Изпод пустините на двете страни и сред руините на градовете им, огромен набор от съкровища бавно се извличат, често от най-невероятните консорциуми. Някога невъзможни съюзи от бивши врагове се създават, за да извлекат скрити съкровища на ИД, а някога тесни семейни мрежи биват разбити в същото преследване.
От острови на Ефрат, под кладенци в провинция Анбар, в канализацията на стария град на Мосул и под невзрачни домове в Ниневия изплува съкровището на „халифата", чието местоположение се сглобява от малка мрежа от хора, търпеливо чакащи възможност да заграбят огромни количества кюлчета, долари и скъпоценности, които ИД е събрала в импровизирани съкровищници. Точно какво и колко е било погребано при бягството на победените членове на ИД, не е известно. Но възстановените досега суми предлагат неустоима примамка за нарастващ брой длъжностни лица и търсачи на съкровища. В някои случаи затворници от ИД и алчни пазачи са сключвали фаустовски сделки за свобода в замяна на богатства. А в други - милиции, армейски части, племена и шпиони са въвлечени в продължило години противопоставяне близо до предполагаемо скривалище, като никой не е готов да сподели плячката и всички са готови да изчакат времето си, надявайки се, че някой конкурент ще се загледа настрани, или ще изгуби интерес.
Преди две години висш офицер от иракската полиция, ветеран от битката срещу ИД за града, откри чанта, съдържаща 1,5 милиона долара от един разрушен дом. „Преброих ги и реших да ги дам на правителството. Мислех, че това е мой дълг. Знаеш ли какво ми казаха? „Къде е останалото?" Вместо да получа благодарност от тях, получих подозрение и проблеми. Иска ми се да не им бях дал тези пари и следващия път няма да го направя".
На юг от Ал-Каим, потвърден запас от злато и долари на обща стойност около 16 милиона долара лежи недокоснат под кладенец, откакто е бил затрупан в края на 2018 г. Шиитските милиции, племената, ИД и иракските служители са наясно с местоположението му, но никой не смее да го извлече, без другите групи да знаят, от страх да не се сблъска с гнева на своите съперници.
„Знам, че там има много повече съкровища, но това е единственото, за което знаех точно. Всички ние платихме голяма цена, за да възстановим тази страна. Но най-голямата цена, която аз платих, беше в ръцете на моето семейство", съжалява Аяд.

Станете почитател на Класа