Ескалацията на кризата в Украйна от Вашингтон ще завърши с кошмар

Ескалацията на кризата в Украйна от Вашингтон ще завърши с кошмар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Помощникът на Рейгън Бендоу: Ескалацията на кризата в Украйна от Вашингтон ще завърши с кошмар

 

 

Ескалацията на кризата в Украйна от Вашингтон ще завърши с кошмар

 

 

Вашингтон трябва да преразгледа собствените си приоритети на фона на украинската криза, счита авторът на списание The American Conservative и бивш специален помощник на президента на САЩ Рейгън Дъг Бендоу.

Според него всяка по-значителна намеса на САЩ в тази ситуация може да доведе до вкарването на Америка в пълноценен конфликт с Русия, а това предполага неконтролируеми последици.

„Решението зависи от Америка. Не от Украйна, не от Европа…Ако някой иска да постави бъдещето на страната си в ръцете на Зеленски, така да бъде. Вашингтон трябва да реши какви рискове е готов поеме от името на Украйна и следователно какви украински амбиции трябва да финансира американският народ“, предупреждава експертът.

Той припомня, че позицията на Киев по въпроса за присъединяването към НАТО, въпреки всички изявления на западните държави, показва, че членовете на алианса не искат да се намесват в проблемите на друга държава.

„В периода от 2008 г. до 2022 г. НАТО отказа да включи Киев в трансатлантическия алианс, тъй като никой от неговите членове не искаше да воюва за Украйна“, пише той.

Бендоу е критичен и към желаещите да участват пряко в украинския конфликт.

„Американците, които искат да се сражават… не бива да тласкат останалите над 330 милиона човека към конфликт….Вашингтон е пълен с воини от кулата от слонова кост, винаги готови да се бият в чужди войни с парите и животите на други народи. Цената на това през последните две десетилетия възлиза на трилиони пропилени долари и стотици хиляди жертви“, подчертава авторът.

Според експерта „привържениците на Украйна трябва, поне за разнообразие, да поставят интересите на САЩ на първо място“.

Русия започна военната операция в Украйна на 24 февруари. Президентът на Русия Владимир Путин назова основната й цел — защита на хората, които бяха подложени на издевателство и геноцид от режима в Киев в продължение на осем години. За целта, според него, се планира да се извърши демилитаризация и денацификация на Украйна, да бъдат изправени пред съда всички военни престъпници, отговорни за кървавите престъпления срещу мирните жители в Донбас.

На свой ред Съединените щати и техните съюзници в НАТО подкрепят Киев с оръжия на стойност десетки милиарди долари. Москва многократно заявява, че военната помощ само удължава конфликта, а транспортът на военна техника се превръща в законна цел за руската армия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа