Military Watch: Германските танкове за Киев никога няма да стигнат до фронта

Military Watch: Германските танкове за Киев никога няма да стигнат до фронта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Западните доставки на оръжия към Украйна за милиарди долари продължават да се увеличават, а вече се появяват все повече признаци, че ВСУ ще получи и първите си западни бойни танкове от Полша, Великобритания и Испания, пише Military Watch.

 

 

Съединените щати и Франция наскоро обещаха да осигурят бойни превозни средства M2 Bradley и AMX-10 RC, но доставките на построените в Германия Leopard 2 и британския Challenger 2 биха представлявали значителна ескалация на конфликта, сочи изданието.

Това се случва, тъй като собственото въоръжение на Украйна все повече се амортизира, а стотиците съветски танкове в инвентара на НАТО все повече се изчерпват, макара, че са доставени на украинската армия в огромни количества.

Към момента е видимо, че Германия не иска да прати машини първа, а чака някой друг да го стори преди това.

Полша, Великобритания и Испания разполагат с резервни танкове Leopard 2 или Challenger 2, но Полша наскоро подписа договори за нови машини, включително 250 американски танка M1A2 Abrams и няколкостотин южнокорейски K2s.

 

Британският "Чалънджър"

 

Испания разполага с няколко дузини Leopard 2A4 на склад, като се очаква Великобритания да "пенсионира" много от своите Challengers 2s в близко бъдеще, тъй като е предоставено финансиране само за модернизиране на 148 от тях до стандарта Challenger 3.

Много Challenger 2 вече са оставени в склад. И двата класа танкове с 65-70 тона маса са доста по-тежки от тези, с които Украйна разполага в момента, и ще изискват значително повече гориво и поддръжка, както и нови видове 120-милиметрови боеприпаси, с които страната в момента не разполага.

Тежестта на западните модели ги прави по-неподходящи за тесни пътища или в градовете, а липсата на автоматични зареждащи устройства означава, че ще изискват 33% повече екипаж от съветските танкове.

Въпреки това, доставките на резервни части, боеприпаси и подобрения вероятно ще бъдат по-малки от тези, необходими за танковете от съветски тип, които Украйна в момента не произвежда.

На 11 януари полският президент Анджей Дуда заяви, че в Украйна ще бъде прехвърлена рота Leopard 2 - общо 12 машини.

Не се очаква те да бъдат разположени близо до фронтовите линии, а вместо това ще бъдат доставени, за да се запознаят украинските сили с тях и да улеснят по-плавния преход към този клас танкове в бъдеще.

В момента Полша има над 240 Leopard 2 в експлоатация, като се очаква придобиването на K2 да позволи постепенното им извеждане от употреба.

Членките на НАТО постоянно демонстрират нежелание да доставят модерна западна бронетехника на Украйна поради значителната възможност да бъдат унищожени от руските сили, което би подкопало способността им да се конкурират за износ в чужбина в бъдеще.

Бойният рекорд на Leopard 2 вече е дълбоко опетнен от представянето му в турски ръце срещу кюрдските бунтовници и бунтовниците от Ислямска държава, като тежките загуби, понесени от сравнително зле въоръжени противници, накараха турските генерали да опишат преживяването като "травматично".

M1 Abrams се оказа по подобен начин неубедителен в ръцете на Ирак срещу силите на Ислямска държава и в по-малка, но все пак значителна степен в ръцете на Саудитска Арабия в Йемен. В резултат на това остава голяма вероятността доставените западни танкове да не бъдат разположени на фронтовата линия в Донбас, поне в обозримо бъдеще, за да се избегне възможността за тяхното унищожаване или залавяне, пише Military Watch.

Страните членки от НАТО ще проведат разговори в германската военновъздушна база Рамщайн в петък. За това съобщи ген. секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на икономическия форум в Давос в сряда.

Очаква се да стане ясно не само върху това какво ще предоставят Съединените щати на Киев, а и върху това дали Германия ще спре да се противопоставя на идеята за изпращане на своите бойни танкове Leopard в Украйна или поне дали ще одобри трансфера им от съюзническите страни.

 

Станете почитател на Класа