Китай обяви цензура за да заглуши „слуховете“ за Covid

Китай обяви цензура за да заглуши „слуховете“ за Covid
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Китайските кибер власти обявиха репресии в интернет, за да гарантират „да няма мрачни настроения, причинени от слухове за пандемията по време на празника за Лунната нова година".
Това идва след като фирмата за здравни прогнози Airfinity изчисли, че повече от 600 000 души вероятно са починали, откакто ограниченията за нулев Covid бяха премахнати през декември – 10 пъти повече, отколкото китайските власти са обявили официално.
Обявената едномесечна програма „Онлайн подобрение на пролетния фестивал" ще бъде насочена към онези, които разпространяват това, което властите смятат за „слухове" за Covid и преживяванията на пациентите. Националната кибер администрация обяви „задълбочено коригиране на невярната информация и други проблеми, за да се предотвратят мрачните настроения".
Конкретно се цитира „разследване и наказване на онлайн слухове, свързани с епидемията и фабрикуване на преживявания на пациенти, както и производство или споделяне на фалшиви лечения за вируси". В съобщението се казва, че „работата ще предотврати подвеждането на обществеността и причиняването на социална паника".
Онлайн социалните медии са изпълнени с лични истории на хора, заразени с Covid, които се борят да си осигурят лекарства или здравни грижи и губят възрастни роднини заради болестта. Личният опит на мнозина се сблъска с официалния разказ, че „епидемията е под контрол и реакцията е водена от науката", което предизвика необичайни нива на онлайн критика срещу правителството.
В събота здравните служители обявиха актуализиран брой на смъртните случаи от почти 60 000 души. Цифрата включва само починалите в болницата. Преди това правителството съобщаваше само за около 5000 смъртни случая от Covid от началото на пандемията, включително само няколко десетки, откакто политиката за нулев Covid беше изоставена в началото на декември. Това бе в противоречие с широко разпространените съобщения за смъртни случаи, като някои големи градове съобщават за нива на заразяване до 90% от населението си.
Правителството на управляващата комунистическа партия е свръхчувствително към чуждестранни критики за реакцията му на Covid и обвиненията, че не е прозрачно с данните. Ранните предупреждения за епидемията от китайския лекар Ли Венлианг първоначално бяха отхвърлени и наказани като слух. По-скорошните доклади за масовата епидемия след вдигането на ограниченията бяха наречени „карнавал на порицанието на Китай" в държавните медии. Здравните служители твърдят, че настоящата вълна от инфекции е достигнала своя връх, но последва предупреждения за нови инфекции, разпространени през лунната нова година, докато стотици милиони хора пътуват из страната. Хората бяха призовани да не посещават възрастни роднини, освен ако не е необходимо.
Независимият прогнозист Airfinity също така промени прогнозата си за две последователни вълни на инфекция на „една, по-голяма и по-тежка", предвиждайки до 62 милиона нови случая през 14-дневния празничен период. „Смъртните случаи се очаква да достигнат пик от 36 000 на ден на 26 януари по време на празника на Лунната Нова година", се казва в съобщението.
Китайските цензори изглежда се борят да контролират критичните коментари в социалните медии след обрат в политиката за нулев Covid. Новата програма показва подновени усилия за премахване на несъгласието и гарантиране, че онлайн средата на Китай отразява образа и идеалите на партията.
Програмата на Пролетния фестивал също продължава потискането на прекомерната фен култура и незаконния хазарт, както и онлайн възхвалата на прекомерното потребление и богатство. Като примери се цитират „хора, които умишлено показват своя луксозен живот с прекомерни вечери, бонуси в края на годината, големи червени пликове с пари (традиционен подарък за Нова година) и скъпи подаръци".
Администрацията каза, че също така „ще разследва и ще се справи с умишленото показване на изображения на преяждане и пиене по време на Пролетния фестивал и насърчаването на информация за екстравагантност и разточителност".

Станете почитател на Класа