Крал Чарлз пренасочи £1 милиард печалби от вятърни ферми за „обществено благо“

Крал Чарлз пренасочи £1 милиард печалби от вятърни ферми за „обществено благо“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.01.2023
  • Сподели:

Кралят е поискал печалбите от сделката за вятърна ферма на кралските имоти на стойност £1 милиард на година да бъдат използвани за „широкото обществено благо", а не като финансов тласък за монархията.
Съгласно държавната субсидия, финансирана от данъкоплатците, която в момента е £86,3 милиона годишно, кралят получава 25% от годишния излишък на имението на короната, което включва допълнителни 10% за обновяването на Бъкингамския дворец.
Шест нови наемни договора за офшорна вятърна енергия, обявени от имението на короната в четвъртък, генерираха големи неочаквани печалби за имението, което обикновено води до скок в официалното финансиране на монархията.
Но кралят, който подчерта кризата с разходите за живот в коледното си послание, поиска „допълнителните средства да бъдат насочени за по-широко обществено благо", вместо към суверенната субсидия, във време, когато мнозина са изправени пред финансови затруднения.
Имението на короната – древно портфолио от земя и собственост – принадлежи на управляващия монарх „по правото на короната", но не е негова частна собственост. Монархът предава приходите от имението – повече от £312 милиона годишно – на Министерството на финансите всяка година в полза на финансите на нацията, в замяна на суверенната субсидия.
Пазачът на личната чанта на краля, сър Майкъл Стивънс, който управлява финансите на кралското семейство, се е свързал с министър-председателя Риши Сунак и канцлера Джеръми Хънт – негови колеги кралски попечители – за да поиска „подходящо намаление" на процента от печалбите от имоти на короната, използвани за суверенна безвъзмездна помощ.
Говорител на Бъкингамския дворец каза: „С оглед на неочакваните печалби от офшорна енергия, пазачът на личната чанта писа до министър-председателя и канцлера, за да сподели желанието на краля тези неочаквани печалби да бъдат насочени за по-широко обществено благо, а не към суверена безвъзмездна помощ, чрез подходящо намаляване на дела на излишъка от наследство, който финансира суверенната безвъзмездна помощ."
Държавната безвъзмездна помощ се основава на средства с две години просрочие, така че всяко увеличение на печалбите от имоти на короната и нови процентни договорености няма да повлияе на безвъзмездната помощ до 2024-2025 г. Суверенната субсидия покрива текущите разходи на кралското домакинство и събития като официални приеми, инвестиции и градински партита.
Процентът се увеличи от 15% на 25% през 2017 г., за да покрие разходите за 10-годишна програма за ремонт на двореца на стойност £369 милиона. Безвъзмездната помощ се увеличава, ако печалбите от имотите на короната се увеличат, но не намаляват, когато намаляват.
Кралят използва първото си коледно обръщение миналия месец, за да изрази съчувствие към семействата, борещи се с кризата с разходите за живот, и да похвали хората, благотворителните организации и религиозните групи, подкрепящи нуждаещите се.

Станете почитател на Класа