Тръмп поиска от Мета да възстанови акаунта му във Facebook

Тръмп поиска от Мета да възстанови акаунта му във Facebook
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.01.2023
  • Share:

Доналд Тръмп е поискал от Мета да възстанови достъпа му до Facebook, тъй като според съобщенията той иска да превключи президентската си кампания през 2024 г. на по-висока предавка. Бившият президент беше забранен от Facebook преди повече от две години, след като негови последователи атакуваха Капитолия в САЩ в неуспешен опит да спрат удостоверяването на победата на Джо Байдън на президентските избори.
В писмо до Meta, получено от NBC News, съветниците на Тръмп твърдят, че „забраната драматично изкривява и възпрепятства обществения дискурс и трябва да бъде отменена".
Мета каза, че „ще обяви решение през следващите седмици". Тяхната присъда произтича от самоналожен краен срок: докато забраната на Тръмп първоначално беше безсрочна, компанията по-късно обеща да преразгледа акаунтите му през януари 2023 г., две години след спирането. Съобщава се, че компанията е създала вътрешна работна група, обединяваща висши фигури от цялата организация, за да обсъдят окончателното решение.
Facebook и Twitter забраниха Тръмп ден след атаката на 6 януари. Тръмп използва акаунта си в Twitter, за да насърчи поддръжниците си да се съберат близо до Капитолия. В реч преди атаката той призова поддръжниците си да се „бият като ад". След това той използва Twitter, за да критикува своя вицепрезидент Майк Пенс, че не е спрял сертифицирането, докато атаката е била в ход.
Комисия на Конгреса препоръча Тръмп да бъде обвинен във връзка с нападението, съдбата на стотици негови поддръжници.
Twitter отмени забраната за Тръмп, след като Илон Мъск купи платформата миналата година. Но Тръмп не е туитвал оттогава, избирайки да остане в собствената си конкурентна услуга за социални медии, Truth Social.
NBC цитира анонимен републиканец, който каза, че Тръмп се е хвалил, че в крайна сметка ще се върне в Twitter и прогнозира, че бившият президент ще го направи. Профилите на Тръмп във Facebook и Twitter имат съответно 34 милиона и 88 милиона последователи. В Truth Social той има по-малко от 5 милиона последователи. Тръмп използва широко Twitter и Facebook, когато се кандидатира за президент през 2016 г. и през целия си период на управление. Обвинен за атаката срещу Капитолия, но оправдан, Тръмп обяви кандидатурата си за 2024 г. в средата на ноември. По този начин той се опита да си припише заслугите за това, че републиканците спечелиха Камарата на представителите на САЩ на междинните избори, въпреки че мнозинството им беше много по-малко от очакваното и много кандидати, подкрепени от Тръмп, претърпяха шумни поражения.
Забраната на Тръмп предизвика ожесточен дебат, като републиканците осмиваха този ход като голяма технологична цензура, докато други казаха, че е твърде малко и твърде късно.
„Поведението и езикът на Тръмп станаха значително по-лоши и по-екстремни, откакто за първи път беше спрян от платформата Facebook. Да му позволим да се върне сега би било сериозна обида за нашата демокрация и за собствените публично декларирани стандарти на Мета. Забраната трябва да стане постоянна", каза Джеймс Стайър, основател и главен изпълнителен директор на организацията за онлайн безопасност Common Sense Media.

Станете почитател на Класа