Крим отново ще е украински! САЩ взеха важно решение

Крим отново ще е украински! САЩ взеха важно решение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Съединените американски щати могат да предоставят на Украйна оръжията, необходими за пълното освобождаване на окупирания Крим.

 

 

Въпреки че официално Съединените щати до момента отказваха да предоставят на Украйна оръжия с голям обсег за нанасяне на удари по руски военни бази в Крим, сега тази позиция започва да се смекчава.

Няколко американски официални лица, пожелали анонимност, казаха пред The ​​New York Times, че след месеци на дискусии с украински служители администрацията на Байдън започва да признава, че Украйна може да се нуждае от сили, за да удари окупаторите в Крим, дори ако този ход увеличи риск от ескалация. Според американски служители и експерти, опасенията, че агресорът Русия ще отговори с тактически ядрени оръжия, изчезнаха, въпреки че те предупредиха, че рискът остава.

Отбелязва се, че новата позиция относно Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., показва колко далеч са стигнали служители от администрацията на Байдън от започването на руската война срещу Украйна, когато те се страхуваха дори публично да признаят, че Съединените щати прехвърлят зенитни ракети Stinger на украинските войски. С напредването на войната Съединените щати и техните съюзници в НАТО постепенно преминаха от доставка на Javelin и Stinger към модерни ракетни системи, системи за противовъздушна отбрана Patriot, бронирани бойни машини и дори някои западни танкове.

Американски официални лица обсъждат с украинските си колеги използването на американски оръжия, от ракетни системи HIMARS до бойни машини Bradley, за евентуално насочване към Кримския мост. Все още не е ясно дали САЩ са готови да предоставят на Киев ракетни системи с голям обсег.

Официални лица казват, че Русия трябва да вярва, че Крим е под заплаха като фактор за укрепване на позицията на Украйна във всякакви бъдещи преговори. Американски служители смятат, че като демонстрира способност да нанася удари по Крим, Украйна може да покаже, че руският контрол над полуострова не е установен.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че Русия вече е готова да избяга от окупирания Крим. Той предположи, че след като Крим попадне под тоталния огневи контрол на Украйна, нашествениците ще започнат да бягат от полуострова.

 

Станете почитател на Класа