Ултрабогатите призовават правителствата да въведат данъци върху богатството

Ултрабогатите призовават правителствата да въведат данъци върху богатството
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Повече от 200 членове на супербогатия елит призовават „правителствата по света да обложат с данъци нас, ултрабогатите, сега, за да помогнат на милиарди хора, борещи се с кризата с разходите за живот".
Групата от 205 милионери и милиардери, включително наследницата на Дисни Абигейл Дисни и актьорът от Хълк, Марк Ръфало, в сряда призова световни лидери и бизнес ръководители, които са в Давос за Световния икономически форум (WEF), за спешно въвеждане на данъци върху богатството, за да помогнат за справяне с крайното неравенство.
„Настоящата липса на действия е сериозно обезпокоителна. Срещата на глобалния елит в Давос за обсъждане на сътрудничеството в един фрагментиран свят е безсмислена, ако не оспорвате първопричината за разделението. Защитата на демокрацията и изграждането на сътрудничество изисква действия за изграждане на по-справедливи икономики точно сега – това не е проблем, който може да бъде оставен да решават нашите деца. Сега е моментът да се захванете с изключителното богатство; сега е моментът да облагате с данъци ултрабогатите", казаха те в отворено писмо, публикувано в сряда.
В писмото, озаглавено „Цената на изключителното богатство", милионерите от 13 страни казват: „Историята на последните пет десетилетия е история на богатство, което тече на никъде другаде, освен нагоре. През последните няколко години тази тенденция се ускори значително. Решението е ясно за всички. Вие, нашите глобални представители, трябва да обложите нас, ултрабогатите, и трябва да започнете сега".
Супербогатите подписали писмото, които се самоопределят като „патриотични милионери", предупредиха, че бездействието може да доведе до катастрофа. „Има толкова голям стрес, който всяко общество може да понесе, толкова много пъти майките и бащите ще гледат децата си да гладуват, докато ултрабогатите съзерцават нарастващото си богатство. Цената на действието е много по-евтина от цената на бездействието – време е да продължим с работата."
Това писмо идва след като нови изследвания показват, че почти две трети от новото богатство, натрупано от началото на пандемията, е отишло при най-богатия 1% от чочвечеството. Благотворителната организация за развитие Oxfam установи, че най-богатите са събрали 26 трилиона долара ново богатство до края на 2021 г. Това представлява 63% от общото ново богатство, като останалата трета отива при останалите 99% от хората. Oxfam заяви, че за първи път от четвърт век нарастването на изключителното богатство е придружено от увеличаване на крайната бедност и призова за налагане на нови данъци върху свръхбогатите.
Oxfam каза, че данък до 5% върху мултимилионерите и милиардерите в света може да събере 1,7 трилиона долара годишно, достатъчно, за да измъкне 2 милиарда души от бедността и да финансира глобален план за премахване на глада.
Марлийн Енгелхорн, мултимилионерска наследница, съосновател на групата за кампанията taxmenow и подписала писмото, каза: „Целият свят – както икономисти, така и милионери – може да види решението, което ни гледа право в очите: да въведем данък на ултрабогатите. Ако ни е грижа за безопасността на демокрацията, за нашите общности и нашата планета, трябва да направим това. И въпреки това нашите лица, вземащи решения, или нямат смелостта, или не чувстват необходимостта да се вслушат във всички тези гласове. Това повдига въпроса: Какво или кой ги спира?"

Станете почитател на Класа