Последен шанс за Герасимов: Експерт прогнозира какви стъпки ще предприеме Русия

Последен шанс за Герасимов: Експерт прогнозира какви стъпки ще предприеме Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.01.2023
  • Сподели:

Украинецът Михаил Самус, заместник-директор на Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването по международни въпроси, смята, че руският президент Владимир Путин се готви за продължителна война срещу Украйна, информира "УНИАН".

 

 

Според него, Путин отново е поставил нереалистични задачи пред новия командир на войските в Украйна Валерий Герасимов, давайки му последен шанс да измие срама от неуспешната инвазия. 

Както отбелязва експертът, руският президент би искал да промени ситуацията на фронта във военно отношение в рамките на шест месеца, да завземе стратегическата инициатива и до средата на годината да фиксира това, което успее да направи.

"Или да запази, или да заеме нови територии, а освен това и поради факта, че икономическата ситуация в Русия катастрофално ще се влошава, всички изчисления го показват.

- Тъй като след наложеното петролно и газово ембарго, надявам се, че ще бъде наложено и ядрено ембарго, тази година Русия може да загуби минимум 100 милиарда долара. Това е целият руски бюджет за отбрана.

- Ето защо втората половина на годината ще бъде много трудна от икономическа гледна точка за Путин и той трябва да използва тези шест месеца в максимална степен във военните действия, докато има време", обяснява Самус.

Въпреки тези прогнози, според него, Украйна би направила много добре, ако проведе собствена настъпателна операция, разбие плановете на Путин и по този начин доведе до това, че руският президент просто ще трябва да се изтегли от украинска територия преди втората половина на годината и да се опита да се изолира по някакъв начин в своя режим.

Самус коментира и новата задача, която Путин е поставил на Герасимов - да превземе Донбас до март тази година. 

"Не виждам Путин да успее да постигне напредък за толкова кратко време. Струва ми се, че той продължава да си играе с тези групировки, които се роят около него, опитвайки се да демонстрира своята ефективност.

- Той възложи задача на фракцията на Пригожин-Суровикин. Наблдавахме това от октомври насам, те масово нанасяха ракетни удари и се опитваха да използват ЧВК "Вагнер", за да пробият отбраната в Донбас. Не се получи.

- Сега Герасимов е назначен за ръководител на тази операция и отново получава нереалистични задачи. Мотивацията на Герасимов е много проста - той трябва да измие срама от 24 февруари, когато руската армия напълно провали мисията на Путин. Ето защо сега му дава последен шанс - продължава Самус.

В същото време експертът отбелязва, че това е последният шанс за руската армия да оползотвори по някакъв начин времето - тези няколко месеца до лятото.

"И според мен Герасимов няма никакъв шанс да постигне това и той много добре го разбира. Ще има някои опити, може би в Донбас, да се постигне известен напредък, но в стратегически план в момента не се виждат никакви възможности за Русия да постигне резултат.

- Особено след като аз например смятах, че по всякаква логика те трябва да започнат масова мобилизация на 1 януари, ако искат по някакъв начин да обърнат ситуацията, трябват им много хора - 300-500 000 души, за да създадат групировка в Беларус, която да разбие украинската отбрана в Донбас, трябват им много хора", добавя той.

Самус подчертава, че Украйна получава тежко въоръжение от своите партньори. В същото време Русия няма възможност да увеличава въоръжението си, няма високоточни оръжия, няма и модерни танкове и бронирани машини.

"Следователно те имат възможност само количествено да затрупат фронта с "пушечно месо", метален скрап и по някакъв начин да се опитат да използват това забавяне във времето, преди да сме формирали ударния си юмрук със западно въоръжение и тежка техника.

- Русия има само 2-3 месеца, за да се възползва от това, но някак отново се забавят с мобилизацията, което е трудно да се обясни. Без масова мобилизация те нямат никакъв шанс да постигнат дори минимален успех, камо ли да окупират цялата Донецка и Луганска област", заключава военният експерт.

 

Станете почитател на Класа