Медведев: Русия и Западът тълкуват различно принципите на международния ред

Медведев: Русия и Западът тълкуват различно принципите на международния ред
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.01.2023
  • Сподели:

Русия и Западът тълкуват по различен начин поне два от седемте основни принципа, които са записани в Устава на ООН, пише в своя канал в Telegram бившият руски президент Дмитрий Медведев. В момента той е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

 

 

Той визира отказа на Запада да признае правото на самоопределяне на хората в окупираните територии, които през есента гласуваха на референдум, заявявайки желанието си да станат част от Руската федерация. Припомняме, че това допитване се извърши в условията на активни военни действия, като част от хората бяха принудени да гласуват от домовете си в урни, разнасяни от въоръжени войници. Заради редица нарушения само Русия и Северна Корея признаха резултатите от референдума, по силата на който Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област бяха вписани като част от Русия.

Другият принцип, при който Москва има претенции за неизпълнение от страна на Запада, е спазването на Минските споразумения.

Медведев коментира, че за да бъде сложено начало на преговорите за мир в Украйна, е необходимо "създаването на нови международни правила, които допълват системата от норми jus cogens (императивна норма, призната от международната общност, от която не се допуска дерогация - б.р.)".

На първо място международната общност трябва да признае, или поне "мълчаливо да се съгласи", с присъединяването на четирите украински области в състава на Русия. До този момент това е основното заявление на всички институционални нива в Москва - преговорите за мир в Украйна трябва да бъдат съобразени с "новите териториални реалности".

Условията на Украйна за мир са Русия да изтегли своите военни от територията на страната до международно признатите граници от 1991 година, тоест и от Крим. Киев очаква още гаранции за сигурност, включително и ядрена, както и създаване на трибунал за военни престъпления на Русия и изплащане на репарации. Всички тези изисквания са вписани в мирен план от 10 точки, представен за първи път от президента Володимир Зеленски по време на срещата на Г-20 в Индонезия. 

Първата дама на Украйна - съпругата на Володимир Зеленски, Олена, представи отново този план по време на участието си в Международния икономически форум в Давос.

Дмитрий Медведев често публикува крайни мнения за войната в Украйна, директно заявявайки, че страната ще изчезне от картата на света и че Киев е загубил своята независимост още през 2014 година, когато Русия анексира Крим и руски военни навлязоха в Донбас. В своя канал в Telegram той отправяше и ядрени заплахи срещу западните съюзници на Украйна.

Станете почитател на Класа