Путин може да обяви война на Украйна

Путин може да обяви война на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.01.2023
  • Сподели:

Президентът на Русия Владимир Путин може да обяви нова вълна от мобилизация днес, 18 януари. Според Института за изследване на войната (ISW) Путин също може официално да обяви война на Украйна.

 

 

Днешната дата е символична за него. „Путин може да обяви втора вълна на мобилизация, за да разшири армията си през следващите дни – вероятно още на 18 януари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви на 17 януари, че Путин ще произнесе реч в Санкт Петербург на 18 януари в чест на 80-та годишнина от пробива на нацистката блокада на Ленинград, родния град на Путин“.

„Путин обича да използва символични дати, за да се обръща към руския народ, а някои руски провоенни блогъри отбелязаха, че той ще използва тази възможност или да обяви мобилизация, или война на Украйна“, се казва в доклада.

Анализаторите отбелязват, че по-рано украински и западни разузнавателни агенции многократно са предупреждавали за планираната подготовка на Путин за мобилизация в средата на януари. Когато на 24 февруари 2022 година Русия започна пълномащабна война срещу Украйна, режимът на Путин я определи като „специална военна операция“, а не война. И до днес е наказуемо в Русия използването на тази дума, макар че самият Путин наскоро призна, че в Украйна се води война.

 

Станете почитател на Класа