Кремъл потвърди, че указът на Путин за мобилизация е безсрочен

Кремъл потвърди, че указът на Путин за мобилизация е безсрочен
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.01.2023
  • Сподели:

На 28 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин за приключването на мобилизацията и че "поставената задача от 300 хиляди души е изпълнена, други мобилизационни задачи не се предвиждат"

 

 

"Действието на Указа за обявяване на частична мобилизация продължава." Това се казва в отговор на президентската администрация на питане на руски депутат от областно събрание, разпространен днес от местното поделение на опозиционната партия "Яблоко", пише "Дневник".

Така Кремъл потвърди, че в правно отношение указът, в който е прикрита за масовата общественост една от точките (предполага се, че тя е за числеността на първото подобно действие от края на Втората световна война), не е прекратен. Според юристи това означава, че властите са свободни да започнат поредна мобилизационна кампания, когато поискат.

 



На 28 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин за приключването на мобилизацията и че "поставената задача от 300 хиляди души е изпълнена, други мобилизационни задачи не се предвиждат". Три дни по-късно самият президент обяви приключването на мобилизацията. Съответен указ обаче не беше публикуван. По-късно прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че такъв документ не е необходим. "Президентът каза, че ще се консултира с адвокати, юристи. Информираме ви, че указът не е необходим", каза той.

На 24 ноември Артур Гайдук се обръща към Кремъл с молба президентът да издаде нов указ, обявяващ завършването на частичната мобилизация. В указа му от септември веднага направи впечатление, че отсъства срок на действието му.

Депутатът получил отговора от Кремъл от 30 декември, в който се казва:

"На 28.10.2022 приключи оповестяването и призоваването на граждани, подлежащи на запас, военните комисариати продължават да комплектоват воинските части за сметка на гражданите, изявили желание доброволно да участват в специалната военна операция, както и на граждани, желаещи да постъпят с договор на военна служба. Действието на Указа на президента на Руската федерация от 21 септември №657 "За обявяване на частична мобилизация в Руската федерация" продължава."

Павел Чиков, основателят на правозащитната неправителствена организация "Агора" и адвокат на Христо Грозев, коментира, че Кремъл се възползва от това, че обявяване и прекратяване на мобилизация е предвидено в закона при военно положение, но такова не е въведено в момента в Русия. Прекратяването на мобилизацията ще лиши властите от възможността, ако е необходимо, да предприемат последващи мобилизационни мерки без нов указ за такива, смята юристът.

Законът за мобилизацията дава правомощия на президента да издава указ за обявяване на обща или частична мобилизация. Условието за обявяването му е агресия или непосредствена заплаха от агресия, избухване на въоръжени конфликти, насочени срещу Руската федерация, припомня "Новая газета". За разлика от военното положение, чиито въвеждане и отмяна са пряко предписани с укази на президента в закона, краят на мобилизацията не е предвиден по никакъв начин, допълва изданието.

В Указа за частична мобилизация се посочва броят на наборните военнослужещи. Веднага след като бъдат призовани и изпратени в частите, те са на разположение на Министерството на отбраната и то решава колко да ги мобилизира и кога да ги демобилизира.

Руското законодателство не познава термина "демобилизация". В закона се нарича освобождаване от военна служба (по различни причини) и е отнесено към компетентността на командира на войскова част. Последният път, когато е приет закон "За демобилизацията на възрастните хора от действащата армия", е на 23 юни 1945 г. на XII сесия на Върховния съвет на СССР.

Президентският указ на Путин за частичната мобилизация съдържа фразата "преди края на периода на частична мобилизация" (клауза 4), следователно той (краят) трябва да настъпи по един или друг начин. Дали Министерството на отбраната е изпълнило задачата - частично или изцяло - също не е известно, докладът на министъра до президента и прессъобщенията на Министерството на отбраната нямат нормативна (задължителна) сила.

Според властта в Москва не е отпаднало основанието за частична мобилизация - а именно "агресия или непосредствена заплаха от агресия, избухване на въоръжени конфликти, насочени срещу Руската федерация". Въоръженият конфликт продължава.

За колко време мобилизираните стотици хиляди военнослужещи са изпратени във войските не е известно и не е определено по никакъв начин. Рано или късно те ще трябва да бъдат уволнени, включително във връзка със смърт, нараняване и други причини, а местата им ще бъдат запълнени с новобранци. Приключването на мобилизацията автоматично дава право на всички военнослужещи по договор да се пенсионират от военна служба (но указът пряко им забранява това).

Министърът на отбраната не може да издаде заповед за приключване на мобилизацията, защото тя засяга не само правомощията на Министерството на отбраната, но и правителството на Руската федерация и регионалните власти. Шойгу може да обяви изпълнението на дадените му указания в секретната точка 7 от указа. Той може също така да нареди на подчинените му военни комисари да прекратят по-нататъшните мобилизационни дейности. Или да ги възобновят, когато отново са необходими, тъй като президентският указ продължава да действа.

 

 

Станете почитател на Класа