Алтруизмът към други видове може да е помогнал на човека да процъфтява

Алтруизмът към други видове може да е помогнал на човека да процъфтява
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.01.2023
  • Сподели:

Човешкото желание да подадат ръка се простира върху животните от най-ранните години от живота им, според изследователи, които са изследвали как прохождащи деца взаимодействат с приятелски настроени кучета.
Деца на двегодишна възраст дадоха всичко от себе си, за да помогнат на кучетата да получат играчки и вкусни лакомства, поставени извън обсега им, въпреки че никога преди не са срещали животните, установиха учени. Проучването предполага, че малките деца не само могат да разберат желанията на кучетата, но са били готови и способни да им помогнат, въпреки че шансовете кучетата да върнат услугата са били изчезващо малки.
В списание Human-Animal Interactions, учените описват как малките деца са били два пъти по-склонни да предадат недостъпни играчки и лакомства, когато кучетата проявяват интерес към тях, например като скимтят или зяпат след предметите. Децата са помогнали в половината от случаите, когато кучетата са искали предметите, но само в една четвърт от случаите, когато животните не са проявили интерес. Децата са дори по-склонни да помогнат, когато имат куче у дома, когато животното е по-оживено и когато залогът е лакомство, а не играчка, съобщават изследователите.
„Наистина е специално да видим колко рано започва това. От началото на нашето развитие имаме склонност да се държим просоциално спрямо другите хора, да се опитваме да разберем какво се случва в умовете им. Последното проучване показва, че дори малки деца имат мотивацията и способността да разширят този вид помагащо поведение към други животни", каза д-р Рачна Реди, еволюционен антрополог и водещ автор на изследването, преподавател в Харвардския университет и в Университета Дюк.
Приятелското поведение към други видове, дори при деца, които все още се учат да ходят и говорят, може да е помогнало на хората да процъфтяват по света, казват изследователите. Очевидно алтруистичните действия, като оставянето на храна за животните, биха могли да са в основата на практики, довели до опитомяването на видове от кучета и котки до крави, прасета, овце и коне.
„Опитомяването на животните бе наистина полезно за човешкото оцеляване. Това наистина ни даде възможност да живеем и да процъфтяваме, има огромна еволюционна полза. Защо стигнахме до опитомяването на животни е голяма мистерия и това е едно доказателство, което може да ни помогне да разберем тази мистерия."

Станете почитател на Класа