Emma: Скоро руснаците ще завладеят Донбас и тогава ЕС ще трябва да вземе предвид мнението на Русия

Emma: Скоро руснаците ще завладеят Донбас и тогава ЕС ще трябва да вземе предвид мнението на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2023
  • Сподели:

„Русия няма да изчезне от картата на света просто така“, заяви германски генерал в интервю за германското списание Emma.

 

 

Той призовава САЩ и ЕС да вземат предвид интересите на Русия, да се договорят за мир. Украинското правителство отказа подобни преговори през пролетта, напомня генерал Ерих Фад.

Превод от Emma, Германия:

 

 

Emma: Скоро руснаците ще завладеят Донбас и тогава ЕС ще трябва да вземе предвид мнението на Русия

 

 

Ерих Вад е бригаден генерал в оставка, който е служил като военен съветник на канцлера Ангела Меркел от 2006 до 2013 г. Генерал Фад е един от малкото хора, които от самото начало публично се обявиха против доставките на оръжие за Украйна.

Сега той казва неудобната истина.

— Г-н Фад, как се отнасяте към току-що обявената от канцлера Шолц доставка на 40 бойни машини на пехотата Marder в Украйна?
— Това е акт на военна ескалация, включително и от гледна точка на руснаците. Дори въпреки факта, че 40-годишните «Мардери» не са чудодейни оръжия. Стъпили сме на хлъзгав наклон. Това може да задвижи процеси, които не можем да контролираме. Най-накрая трябва да помислим за последствията!

— А какви могат да бъдат последствията?
— Какви цели искат да постигнат с доставката на тези бойни машини на пехотата? Да склонят някого към преговори? Да извоюват Донбас или Крим? Или дори да победим Русия? Няма реалистична формулировка на крайните цели. А без политическа стратегия за доставка на оръжия — то е чист милитаризъм.
— Какво означава това?
„От военна гледна точка ние сме в задънена улица, която не може да бъде разрешена с военни средства. Между другото, Марк Мили, началник-щаб на американската армия, е на същото мнение. Той каза, че военната победа на Украйна не е очаквана и че преговорите са единственият възможен изход. Всичко останало е загуба на човешки животи.

Това, което се случва в Украйна, е борба на изтощение, по време на която много войници от двете страни вече са загинали и ранени, 50 000 цивилни са загубили живота си, а милиони хора станаха бежанци. Мили направи паралел с Първата световна война, трудно е да си представим по-нагледно сравнение. По време на Първата световна война така наречената Вердюнска месомелачка, замислена като битка на изтощение, уби почти един милион млади французи и германци. Нежеланието на воюващите страни да влязат в преговори доведе до безсмислената смърт на милиони хора. Тази военна стратегия не проработи тогава, няма да проработи и сега.

Военните специалисти, които знаят как работят разузнавателните служби, как изглежда ситуацията на място и какво всъщност означава войната, на практика са изключени от дискурса.

Те не са подходящи за медийно формиране на обществено мнение.

Свидетели сме на такава широкомащабна унификация (уеднаквяване“, бел. ред.) на мненията в СМИ (медиите), каквато никога не съм виждал във Федералната република.

Това си е чиста манипулация на общественото мнение.

Освен това това се случва не по нареждане на държавата, както е прието в тоталитарните режими, а единствено по инициатива на самите медии.

Болшинството от населението, според последните социологически проучвания, отдавна е против по-нататъшни доставки на оръжие на Украйна.

Но медиите не съобщават за това.

Вече няма честен и открит разговор за Украйна и считам, че това е абсолютно недопустимо. Това ми показва колко прав е бил Хелмут Шмид. В един от разговорите си с Ангела Меркел той каза: Германия беше и си остава нация под заплаха.

Изобщо не разбирам мутацията на «Зелените» от пацифистка партия във военна.

Не познавам нито един «зелен» политик, който някога да е служил в армията.

В източната част на Украйна, в района на Бахмут, руснаците явно напредват.

Много е вероятно в близко бъдеще те напълно да завладеят Донбас.

Достатъчно е просто да си представим численото превъзходство на руснаците над украинците.

Русия е в състояние да постави под оръжие до два милиона резервисти със съответното оборудване.

Западът може да изпрати там 100 «Мардера» и 100 «Леопарда», но те няма да променят общата военна обстановка.

А в същото време най-важният въпрос е следният: как може да се разреши такъв конфликт с войнствена ядрена държава — между другото, най-мощната ядрена държава в света! — без риск от започване на Трета световна война.

Но точно това не може да се вмъкне в съзнанието на германските политици и журналисти!

Възможно е да продължим да изтощаваме руснаците, което ще доведе до смъртта на стотици хиляди хора от двете страни и до по-нататъшното унищожаване на Украйна.

Какво ще остане от тази държава?

Тя ще бъде изравнена със земята.

В крайна сметка това не е изход и за Украйна. Ключът към разрешаването на този конфликт не е в Киев или Берлин, не в Брюксел или Париж, той е във Вашингтон и Москва. Би било наивно да се твърди, че Украйна трябва сама да решава съдбата си.

 

(Следва продължение)

 

ПП

Станете почитател на Класа