САЩ може да загубят контрол над световните финанси заради конфликта в Украйна

САЩ може да загубят контрол над световните финанси заради конфликта в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.01.2023
  • Сподели:

Украинският конфликт е екзистенциален за Съединените щати, които, в случай че приятелските европейски икономики се изчерпят, рискуват да загубят властта си над световните финанси, каза френският историк и антрополог Еманюел Тод в интервю за Le Figaro.
В своя коментар той припомня част от анализа на професор Джон Миършаймър от Чикагския университет, който твърди, че докато за Русия този конфликт е „екзистенциален", за Съединените щати той е просто още една игра между други страни и че победата или поражението в него биха били от малко значение за САЩ. „Но този анализ е недостатъчен. Байдън сега трябва да побърза. Америка е крехка и съпротивата на руската икономика тласка американската имперска система към пропастта. Никой не е очаквал, че руската икономика ще може да издържи на икономическата силата на НАТО", казва Тод.
Той е сигурен, че „Съединените щати са във фаза на дългосрочен упадък и на фона на отслабващото си влияние в света са решили да настояват за по-голямо влияние в своите първоначални протекторати, придобити след Втората световна война, с други думи Европа и Япония". На този фон колапсът на европейската икономика, отбелязва експертът, е изпълнен с големи рискове за самите САЩ.
„Ако руската икономика окаже дългосрочна съпротива на санкциите и успее да обезкръви европейската икономика и успее да оцелее с подкрепата на Китай, монетарният контрол на САЩ над света ще се срине, а с него и способността на САЩ да финансират огромната си търговия на дефицит за нищо. Тази война се превърна в екзистенциална за Съединените щати. Те не могат да излязат от конфликта преди Русия. Те не могат да се откажат. Това обяснява защо сега сме във война с отворен край, в конфронтация, която е обвързана да доведе до колапс на едната или другата страна", казва Тод.
"Конфликтът в Украйна води до реална икономика, която позволява да се измери реалното богатство на държавите и техния производствен капацитет", посочва експертът. По-специално той посочва двукратното увеличение на производството на пшеница в Русия след въвеждането на първите големи санкции през 2014 г., както и водещата позиция на Русия в изграждането на атомни електроцентрали не само у дома, но и в чужбина.
"Резултатът от конфликта ще зависи от способността на двете системи да произвеждат оръжия", смята Тод. Историкът отбелязва, че преходът към война на изтощение намалява влиянието на модерните американски военни технологии, използвани от Украйна. Той извежда на преден план наличието на квалифициран персонал, материални ресурси и индустриален потенциал. „В този момент започва да се намесва основният проблем на Запада с глобализацията: преместихме толкова много индустрии [от нашата територия], че сега не знаем дали нашите военни заводи ще могат да поддържат желаното темпо на производство", добави той.
Освен природните и индустриалните ресурси експертът отбелязва голяма роля на човешките ресурси и образованието. Той посочва повече от двойното предимство на Съединените щати пред Русия по отношение на население, но съветва читателите си да помнят, че в САЩ само 7% от студентите владеят инженерни професии, докато в Русия те са около 25%, което в крайна сметка дава Русия е конкурентно предимство. „Съединените щати запълват тази празнина с чуждестранни студенти, предимно индийци и дори в по-голяма степен китайци. Този заместващ ресурс обаче е ненадежден и вече намалява", каза той.
Тод също призова да не се забравя за "идеологическия и културен баланс на силите". Той припомни, че през съветската епоха комунистическата идеология е използвана като мека сила, която печели одобрение в Китай, отчасти в Индия и Европа. За мюсюлманския свят обаче тази идеология не е била привлекателна поради официалния си атеизъм, смята експертът. „Днес Русия, която отново се позиционира като велика сила, не само антиколониална, но и патрилинейна и консервативна по отношение на традиционните нрави, може да привлече много по-голяма подкрепа", обясни той.
„Западните вестници са трагично смешни: те непрекъснато казват: „Русия е изолирана. Русия е изолирана". Но когато погледнете гласовете в ООН, ще се окаже, че 75% от света не следват Запада, който в такива моменти изглежда много малък. Настоящият конфликт, който нашите медии са склонни да описват като сблъсък на политически ценности, на по-дълбоко ниво е конфликт на антропологически ценности. Именно тази липса на осъзнатост и дълбочина прави конфронтацията опасна", казва Тод.
„Реалността е, че Третата световна война вече е започнала. Очевидно е, че конфликтът, първоначално ограничена териториална война, се е превърнал в глобална икономическа конфронтация между целия Запад, от една страна, и Русия, подкрепяна от Китай, от друга, за да се превърне в световна война. Предвид настоящите икономически и демографски фактори, трябва да се очаква военните действия да приключат в рамките на пет години", смята Тод. Той смята, че по един или друг начин " европейските страни участват в избиването на руснаци, като доставят военна техника на Украйна, въпреки че не се излагат на риск. Европейците са съсредоточени преди всичко върху икономиката. Усещаме истинското участие във войната чрез инфлацията и недостига на различни стоки", подчерта експертът.
„Русия, докато участва в икономическа война [със Запада], частично възстановява военната икономика, но в същото време прави всичко възможно, за да се грижи за хората. Това е целта на изтеглянето на войските от Херсон, което последва изтеглянето от регионите на Харков и Киев. Ние броим квадратните километри, превзети от украинците, докато руснаците чакат падането на европейските икономики. Ние сме тяхната главна фронтова линия", каза Тод.

Станете почитател на Класа