САЩ ще достигнат тавана на дълга си в четвъртък

САЩ ще достигнат тавана на дълга си в четвъртък
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.01.2023
  • Сподели:

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, уведоми Конгреса, че „САЩ се очаква да достигнат дълга си в четвъртък, 19 януари, и след това ще прибегнат до извънредни мерки, за да избегнат фалит".
В писмо до лидерите на Камарата на представителите и Сената в петък Йелън каза, че нейните действия ще спечелят време, докато Конгресът успее да приеме законодателство, което или ще повиши правомощията на страната да тегли заеми от 31,4 трилиона долара, или ще го спре отново за определен период от време. Тя призова законодателите да действат бързо и да повишат тавана на дълга, за да „защитят пълната вяра и кредита на Съединените щати. Неспазването на задълженията на правителството би причинило непоправима вреда на икономиката на САЩ, поминъка на всички американци и световната финансова стабилност", каза тя.
Републиканците, които сега контролират Камарата на представителите, заплашиха да използват тавана на дълга като лост, за да поискат съкращения на разходите от демократите и администрацията на Байдън. Това породи загриженост във Вашингтон и на Уолстрийт относно ожесточена борба за тавана на дълга тази година, която може да бъде поне толкова разрушителна, колкото продължителната битка от 2011 г., която предизвика краткото понижаване на кредитния рейтинг на САЩ и години на принудително вътрешно съкращение на военните разходи.
Washington Post съобщи късно в петък, че републиканците в Камарата на представителите са подготвили план за извънредни ситуации за нарушаване на лимита на дълга. Предложението, което беше в предварителни етапи на изготвяне, ще накара Министерството на финансите да даде приоритет на определени плащания, ако САЩ достигнат тавана на дълга, според вестника.
Белият дом заяви в петък след писмото на Йелън, че няма да преговаря за повишаване на тавана на дълга. „Това трябва да стане без условия. Няма да има преговори за това", каза пред репортери говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.
Новият спикър на Камарата на представителите Кевин Маккарти каза на първата си пресконференция, че е имал много добър разговор с Байдън относно предстоящия дебат за тавана на дълга. „Не искаме да създаваме никакви фискални проблеми на нашата икономика и няма да го направим, но фискалните проблеми ще продължат да работят както обикновено. Трябва да променим начина, по който харчим пари", каза той.
Предложението на републиканците в Камарата на представителите, ще призове администрацията на Байдън да извършва само най-важните федерални плащания, ако Министерството на финансите се сблъска със законовия лимит за това, което може законно да заема. Планът ще призове отдела да продължи да плаща лихви по дълга, съобщава вестникът, позовавайки се на източници. Планът може също така да предвижда Министерството на финансите да продължи да извършва плащания по социално осигуряване, Medicare и обезщетения за ветерани, както и финансиране на военните.
Министерството на финансите използва за първи път извънредни мерки през 1985 г. и най-малко 16 пъти оттогава, според Комитета за отговорен федерален бюджет. Тези мерки включват освобождаване от някои плащания, като вноски към пенсионните планове на федералните служители, за да се осигури известно пространство за извършване на други плащания, които се считат за съществени.
Предишни прогнози сочат, че фалитът може моментално да потопи страната в дълбока рецесия, точно в момент на забавяне на глобалния растеж, тъй като САЩ и голяма част от света са изправени пред висока инфлация поради пандемията и нахлуването на Русия в Украйна. Финансовите пазари може да се сринат и няколко милиона работници да бъдат съкратени, а вторичните трусове ще се усещат с години.

Станете почитател на Класа