Западът губи търпение към либийския елит заради провалените избори

Западът губи търпение към либийския елит заради провалените избори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.01.2023
  • Share:

Западните лидери губят търпение към вкоренения либийски политически елит, който колективно не успя да постигне съгласие относно изборите повече от година, но увеличи заплатите на политиците с повече от 40%, според официални данни. Специални пратеници на САЩ, Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство трябва да се срещнат във Вашингтон на 13 януари, за да обсъдят следващите си стъпки, след като две съперничещи либийски фракции миналата седмица не успяха да постигнат окончателно споразумение в Кайро относно конституционната основа за национални избори .
Президентските и парламентарните избори бяха прекратени през декември 2021 г. Предишни опити на Франция за организиране на избори през 2018 г. също се провалиха. Поредица от неизбрани и конкуриращи се временни правителства управляват Либия почти десетилетие.
Изборите, планирани за 2022 г., бяха отменени поради спорове относно квалификацията на кандидатите да се кандидатират, което прикри по-дълбоко нежелание на политиците както в източната, така и в западната част на страната да рискуват демократичен процес, при който победителят получава всичко, което може да ги накара да загубят достъп до държавно покровителство и власт.
Срещата на 13 януари на специалните пратеници, свикана от американския пратеник Ричард Норланд, ще обсъди как да организира избори и дали да настоява новият специален пратеник на ООН Абдулай Батили да определи краен срок за създаване на национален либийски орган, който да постигне съгласие относно изборите.
Растежът на либийската икономика се очаква да бъде 17,9% тази година, най-високият в Африка, но въпреки това някои оценки показват, че почти една трета от либийците, особено на юг, живеят на или под прага на бедността.
Политическите лидери на Либия се въртят в кръг с конкуриращи се предложения за конституционната основа на изборите. Продължилите месеци разговори в Кайро между председателя на Камарата на представителите на Либия Агила Салех от източната част на страната и ръководителя на висшия държавен съвет Халед ал-Мешри, представляващ западната част, постигнаха известен напредък, но не решиха дали лица с двойно гражданство могат да се кандидатират за президент или за колко време кандидатите ще трябва да напуснат всяка заемана позиция, ако желаят да се кандидатират. Зад тези спорове стоят усилия от двете страни да попречат на противоречивите кандидати да участват. Норланд твърди, че няма пречка Мешри и Салех да определят дата на изборите, но двамата мъже отказаха да го направят.
Цифрите за това как държавата харчи пари са неясни от години, като пълен одит на сметките, поръчан от ООН, никога не е бил публикуван. Публичните заплати, включително тези на политиците, са нараснали с 42% до 47 милиарда динара за 2022 г., в сравнение с 33 милиарда динара през предходната година. Това бе най-големият разход. Субсидиите за гориво натрупаха 20 милиарда динара, а за развитие и проекти 17,5 милиарда динара. Либийската национална петролна корпорация получи 34 милиарда динара – около 6 милиарда долара.
Петролът остава основният източник на държавни приходи на стойност 134 милиарда динара (29 милиарда долара).
Камарата на представителите, последно избрана през 2016 г., получи 144 милиона динара или 30 милиона долара. Висшият държавен съвет, останките от парламент за надзор, избран през 2012 г. под контрола на Запада и ръководен от Мешри, получи 49 милиона динара, или 10 милиона долара. Временното правителство, базирано в Триполи, също подкрепяно от Турция и ръководено от временния премиер Абдул Хамид Дбейба, също е изплатило милиарди помощи.
Критиците казват, че дори да се допусне девалвацията на либийския динар, мащабът на заплатите и изплащанията предполагат, че една неотговорна политическа класа е нетърпелива да избегне присъдата на урните.
Дебатът между западните дипломати е дали да се постави строг срок за политическите институции на Либия да постигнат споразумение на базата на избори и ако този срок не бъде спазен, дали да започне нов процес.

Станете почитател на Класа