Риши Сунак е обмислял синдикална забрана за ключови служители

Риши Сунак е обмислял синдикална забрана за ключови служители
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.01.2023
  • Share:

Риши Сунак е обмислял да забрани на хиляди работници да се присъединяват към синдикат, според изтекли правителствени имейли.
Съобщенията, споделени между висши държавни служители разкриват, че министър-председателят е обмислял да забрани на персонала на Граничните сили (BF) членството в профсъюзи съгласно законодателството срещу стачките, обявено миналия четвъртък.
Профсъюзните лидери се опасяват, че екстремните мерки – за които досега дори не бе известно, че са обмисляни – може да са мислени и за други сектори, което теоретично би довело до забрана на повече от милион работници да се присъединяват към синдикати.
Марк Сервотка, генерален секретар на Съюза на обществените и търговски услуги, каза: „Тези имейли разкриват, че докато правителството публично казва: „Искаме да разрешим спора", зад кулисите те са подготвяли най-големите атаки срещу основните права и свободи които щяхме да видим в тази страна от поколения."
Имейлите, изготвени от длъжностни лица и юристи в Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) и споделени миналия месец с висши държавни служители, представят три модела, които Сунак да обмисли при формирането на антистачните закони на правителството.
Първият, описан като „забрана на полицейската служба за стачка". Тъй като на полицията са забранени стачните действия, препоръчва на персонала на BF да е забранено да се присъединява към синдикат със стачка или подстрекаването на недоволство да се превърне в криминално престъпление.
Вторият модел, „забрана за стачки в стила на затворническата служба" Той би повторил ограниченията за служителите в затворите, на които също е забранено да участват в стачни действия с възможни отстъпки като нов независим орган за преглед на заплатите.
Третият вариант – избраният миналата седмица – е законодателство за налагане на „минимални нива на обслужване" в публичните сектори като здравната служба, като работодателите могат да съдят синдикатите и да уволняват служители, ако минималните стандарти не са спазени.
Вариантите били изпратени на Даунинг Стрийт миналия месец, като имейлите разкриват, че „ние [висшите служители на BEIS] все още нямаме категорично мнение относно предпочитания модел от PM". Имейлите обаче показват, че най-екстремният модел – забрана на работниците да членуват в синдикати – е бил отхвърлен само защото може да бъде „трудно да се оправдае", тъй като Европейската конвенция за правата на човека гарантира на работниците в Обединеното кралство правото да се присъединят към синдикат. Поради това държавните служители смятат, че моделът на минималните нива на обслужване е техният „предпочитан вариант".
Сервотка каза, че предложенията внушават, че това правителство е по-твърдолинейно от това на Маргарет Тачър, която провокира вълнения, след като наложи забрана за синдикално членство на служители в GCHQ, агенцията за разузнаване и сигурност на Обединеното кралство.
Въпреки че изтеклите имейли цитират само служители на граничните сили, на които е забранено да се присъединяват към синдикат, източници на PCS смятат, че ограниченията биха били приложени към други сектори.
Правителственото законодателство за минималните нива на обслужване засяга шест сектора, включващо гранична сигурност, здравеопазване, образование, пожарна, линейки, железопътен транспорт и въвеждане в експлоатация на ядрена енергия и Сервотка вярва, че правителството би се опитало да забрани членството в синдикати на работници във всички тези области.
Имейлите също така показват, че държавните служители приемат, че дори опцията за минимална услуга е уязвима за правни предизвикателства. Те признават, че законодателството „не е лишено от предизвикателства" и че „истинският тест" ще дойде, когато бъдат направени оспорвания съгласно член 11 от ЕКПЧ, който защитава правото на лицето да протестира.
Говорител на правителството каза: „Както беше обявено тази седмица, ние въвеждаме нови закони, за да гарантираме минимално ниво на безопасност в някои от нашите най-важни сектори, когато се провеждат стачни действия."

Станете почитател на Класа