Китай отваря границите за пътуване за лунната нова година сред вълна на Covid

Китай отваря границите за пътуване за лунната нова година сред вълна на Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.01.2023
  • Share:

Китай премахна карантинните изисквания за пристигащи пътници, слагайки край на почти три години самоналожена изолация, въпреки че страната се бори с нарастването на случаите на Covid. В неделя континентален Китай отвори границата си с Хонконг, демонтирайки последните стълбове на политиката за нулев Covid, която предпазваше хората от вируса, но също така ги откъсваше от останалия свят. Политиката на ограничаване имаше огромно въздействие върху втората по големина икономика в света и породи негодувание в цялото китайско общество, което доведе до национални протести и нейното облекчаване. При окончателното разкриване на тези правила в неделя пристигащите в Китай пътници вече не са задължени да се поставят под карантина, след като почти три години са били подложени на задължителна изолация с различна продължителност.
Китайците побързаха да планират пътувания в чужбина, след като официални лица миналия месец обявиха, че карантината ще бъде премахната, изпращайки вълна от запитвания в туристически уебсайтове.
Но очакваното нарастване на посетителите накара повече от дузина държави да наложат задължителни тестове за Covid на пътниците от най-гъсто населената нация в света, която се бори с най-тежката епидемия.
Прогнозите са, че епидемията ще се влоши, тъй като Китай навлиза в лунната нова година този месец, по време на която се очаква стотици милиони да пътуват от силно засегнатите мегаполиси до провинцията, за да посетят по-възрастните си роднини.
Китай отбеляза в събота първия ден от „chun yun", 40-дневния период на пътуване по лунната нова година, известен преди пандемията като най-голямата годишна миграция на хора в света. Този официален празник по случай лунната нова година, който официално тече от 21 януари, ще бъде първият от 2020 г. без ограничения за вътрешно пътуване. Министерството на транспорта на Китай заяви, че очаква повече от 2 милиарда пътници да пътуват през следващите 40 дни.
В цяла Азия туристическите центрове се подготвят за скок на китайски посетители.

Станете почитател на Класа