Илън Мъск закара повече от милион души в Mastodon – но много от тях не остават

Илън Мъск закара повече от милион души в Mastodon – но много от тях не остават
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.01.2023
  • Share:

Броят на активните потребители в социалната мрежа Mastodon е спаднал с повече от 30% след пика и продължава бавно да намалява, според последните данни, публикувани на нейния уебсайт. Имаше около 1,8 милиона активни потребители през първата седмица на януари, което е спад от над 2,5 милиона в началото на декември.
Mastodon, мрежа с отворен код от до голяма степен независимо хоствани сървъри, често е рекламирана като алтернатива на Twitter. Растежът й изглежда свързан с противоречията в Twitter, но за мнозина тя не изпълнява ролята на Twitter и експертите казват, че може да е твърде сложна, за да го замени наистина.
„Twitter в най-основната си форма е прост. Можете да отворите приложение или уеб сайт, да въведете няколко думи и сте готови. Искам да кажа, това беше основно SMS платформа", каза Мег Кофи, стратег в социалните медии
Mastodon имаше около 500 000 активни потребители, преди Илон Мъск да поеме контрола над Twitter в края на октомври. До средата на ноември този брой се покачи до почти 2 милиона. „Имаше много хора, които бяха уплашени, много хора, които не искаха да бъдат на мястото, в което се превръщаше Twitter", каза Кофи.
Нарастването на новите потребители на Mastodon продължи през ноември, достигайки връх от над 130 000 нови потребители на ден. Подемите често съвпадаха с противоречиви решения, взети от Илон Мъск. Това включваше решенията за уволнение на хиляди служители на Twitter, за промяна на правилата за проверка, възстановяване на акаунта в Twitter на Доналд Тръмп и отстраняване на журналисти, които са докладвали за Мъск – въпреки че има няколко други скандала, които не се вписват в тази времева линия.
За мнозина Mastodon може да се е оказал твърде труден за пренасяне в техните общности и просто твърде сложен. Някои може да са се върнали към Twitter, докато други, каза Кофи, може напълно да са се отказали от социалните медии.
„Това е както хората казаха „Местя се в Канада", когато беше избран Доналд Тръмп. Те всъщност никога не са се преместили в Канада".

Станете почитател на Класа