Шефът на ЧВК "Вагнер": Под Бахмут има подземни градове, които крият войски и танкове

Шефът на ЧВК "Вагнер": Под Бахмут има подземни градове, които крият войски и танкове
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.01.2023
  • Сподели:

 

Руските сили обсаждат града от повече от пет месеца, но засега без особен успех. Ситуацията там явно наподобява подземията на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, които руските войски превзеха на 21 май след упорита тримесечна обсада

 

 

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин разясни защо иска контрола над украинския град Бахмут в Донецка област. По думите му, Бахмут и разположеният наблизо Соледар крият "подземни градове" от минни галерии, в които могат да се укриват не само големи групи войници, но и танкове и други бронирани машини. Това ги превръща в "сериозен логистичен център" с уникални отбранителни системи, предаде БНР.

Артилерийска стрелба отекваше днес по почти обезлюдените улици на Бахмут, станал епицентър на най-ожесточените сражения в сегашната фаза от войната в Украйна. Сраженията продължават, въпреки обявеното от Москва едностранно спиране на огъня за православната Коледа, съобщиха Ройтерс и БТА. Според украинските власти в резултат на обстрела са загинали двама цивилни, а други 13 са били ранени.

Светлината на безоблачното небе и снежната покривка донякъде скриват разрушенията, нанесени на града, изоставен от по-голяма част от своето наброяващото близо 70 000 души довоенно население, отбелязва Ройтерс.

Руските сили обсаждат града от повече от пет месеца, но засега без особен успех, посочва Ройтрес.

"Черешката на тортата е системата на Соледар и Бахмут, която всъщност представлява мрежа от подземни градове. Тя не само притежава капацитет да подслони големи групи от хора на дълбочина от 80-100 метра, но и танкове и бойни машини на пехотата също могат да бъдат разположени там", каза Пригожин.

Ситуацията там явно наподобява крепостта на украинските сили в подземията на металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, която руските войски превзеха на 21 май след упорита тримесечна обсада.

Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в "Азовстал", под който има обширна подземна мрежа от бункери и тунели.

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа