WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към...

WSJ: Руската армия се умори от неуспехите край Бахмут и се пренасочва към...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.01.2023
  • Сподели:

Украинското командване и британското разузнаване твърдят, че руските войски са били принудени да отслабят настъплението срещу Бахмут и са прехвърлили част от техниката и огневата си мощ към Соледар, разположен на 15 километра от Бахмут, пише американският вестник The Wall Street Journal.

 

 

Всъщност боевете около Соледар се водят отдавна, пише вестникът, но самият факт на прегрупирането на руските войски в този участък на фронта показва, че упоритата съпротива на въоръжените сили на Украйна край Бахмут е принудила руските сили да променят тактиката в движение.

Това обаче не означава, че Русия се е отказала от плановете си да превземе Бахмут, отбелязва WSJ, но в момента командването явно се опитва да преосмисли случващото се.

Командването на въоръжените сили на Украйна тълкува забавянето на руснаците край Бахмут по свой начин. Редица високопоставени украински военни смятат, че отчаяно търсейки резултат (поне на този етап), руската армия е решила да тества украинската защита край Соледар в опит да обяви победата си поне там.

Боевете за Бахмут продължават вече половин година, припомня американското издание. Този участък от фронтовата линия е най-активен в момента и изисква мобилизиране на всички налични сили и от двете страни.

В същото време упоритостта, с която Русия се опитва да пробие в този сегмент, изненадва западните военни експерти, тъй като контролът над Бахмут, според тях, е от малко стратегическо значение.

Въпреки това, пише WSJ, както ръководството на наемниците на "Вагнер", така и командващият руската армия генерал Суровикин по някаква причина са се убедили във важността на този пробив и превземането на Бахмут би било значимо за Русия само в психологически план.

 

Станете почитател на Класа