Тийзърите за книгата на принц Хари предизвикват цунами от възмущение

Тийзърите за книгата на принц Хари предизвикват цунами от възмущение
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

Каролайн Дейвис
Пуснатите трейлъри на телевизионните интервюта, в които херцогът на Съсекс рекламира мемоарите си Spare, бяха много кратки. В един от тях, пред Том Брадби, водещ на новините на ITV и бивш кралски кореспондент, когото познава от около 20 години, принц Хари казва: „Бих искал да си върна баща си, бих искал да си върна брат си." Клиповете приключват, казвайки „Искам семейство, а не институция", като той твърди, че е било подходящо да обрисуват него и съпругата му като „злодеи".
В друг клип, с Андерсън Купър, от „60 минути" на CBS News, Хари се захваща с темата за кралските кореспонденти, неговия „черен звяр" и предполагаемото им „съглашателство с Бъкингамския дворец в брифинга и изтичането на информация и насаждането на истории срещу мен и жена ми".
Клиповете продължават по една минута всеки, но, предвидимо, са предизвикали цунами от възмущение. Неуморните колумнисти са черпили дълбоко от кладенеца на възмутената метафора и прилагателни; кладенец, който със сигурност трябва да е почти пресъхнал, като се има предвид изобилието от публичност на Съсекс, приключило тази Коледа.
„Внимавайте с Уиндзор, горчивият Хари отново затопля супника си", гласеше едно заглавие, докато други го описваха като „разбиващ семейството си" или „участващ в цинично упражнение за правене на пари с история, която има кратък срок на годност ".
От Бъкингамския дворец и двореца Кенсингтън имаше мълчание, поне публично, с източници, които ясно показват, че нямат желание за „око за око".
Но дали кралското семейство ще пощади книгата Spare, когато тя бъде публикувана? Трейлърите за двете интервюта, които ще бъдат излъчени в неделя, преразглеждат теми, подобни на тези, излъчени в документалните сериали от шест части на Netflix „Хари и Меган", които бяха излъчени миналия месец. Семейни разриви, намеса на пресата, обвиненията, че не са успели да защитят двойката – очевидно насочени както към институцията, така и към семейството.
Един неназован източник, за който се твърди, че е запознат с книгата, каза пред Sunday Times: „Като цяло мисля, че книгата ще бъде по-лоша за тях, отколкото кралското семейство очаква. Всичко е разголено. Чарлз излиза по-добре от това, което очаквах, но е трудно особено за Уилям, а дори Кейт получава малко удари."
Не беше много отдавна, когато дворцовата PR машина направи нещо като триумфален удар с еднократната „прекрасна четворка" на Уилям, Кейт, Хари и Меган, които се събраха за кратко и усмихнати отново за разходка в Уиндзор непосредствено след смъртта на кралицата. Може би книгата на Хари ще дръпне завесата.
Ако някой от кралските особи реагира публично, залозите на букмейкърите ще бъдат за принца на Уелс. Хари вече твърди, че брат му крещял по него по време на срещата в Сандрингам, която запечатала напускането на Съсекс от Обединеното кралство и кралското семейство.
Може би това, което ще разсее Уилям най-дълбоко обаче, е монополизирането от страна на брат му на паметта на майка им, Даяна, принцесата на Уелс.
Хари е говорил много пъти за трайното психологическо въздействие на преждевременната й смърт върху него. Неограничен от протокола, той я е разисквал публично, отново и отново, и има всички очаквания, че това ще представлява значителна част от книгата. ITV, рекламирайки интервюто, каза, че Хари ще говори за личните си взаимоотношения с „нечувани досега подробности" около нейната смърт.
Що се отнася до краля, източници редовно твърдят, че вратата е винаги отворена за Хари и Меган. Несъмнено ще е необходим много дълбок разрив за да не покани Чарлз по-малкия си син на коронацията си на 6 май или Хари да откаже поканата. Дали публикуването на книгата може да се окаже катализатор за това – или за някаква форма на помирение – ще стане ясно едва след като се появи по рафтовете в книжарниците.

Станете почитател на Класа