Британските служби: „Непрофесионални методи“ на руската армия

Британските служби: „Непрофесионални методи“ на руската армия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

Британското разузнаване смята, че големият брой загинали руски войници в Макеевка се дължи на "непрофесионални методи за складиране" на муниции, с които Русия рискува живота им. Други наблюдатели обвиняват Москва в лъжи.

 

 

Британските тайни служби смятат, че несигурното складиране на муниции създава големи рискове за руските войски в Украйна. Лондон се позовава на украинската атака срещу руска военна база в Макеевка в региона на Донецк, където според руските данни са били убити 89 военнослужещи в новогодишната нощ.

Според украински източници броят на жертвите е значително по-висок. От Украйна говорят за 400 загинали и 300 ранени. Британците смятат, че е реалистично в близост до сградите, в които са били настанени руските войници, да е имало склад за муниции, поради което след обстрелването му са се чували допълнителни експлозии.

"Непрофесионални методи"

Още преди началото на войната в Украйна се носела лошата слава на руската армия, че не обезопасява добре складовете си за муниции, твърдят от Лондон. Случаят в Макеевка показвал и това, че „подобни непрофесионални методи за складиране“ могат да доведат до голям брой човешки жертви.

Британското министерство на отбраната от началото на войната в Украйна публикува ежедневни съобщения за развоя на военните действия, като се позовава на тайните си служби. Москва пък обвинява Лондон, че води дезинформационна кампания срещу Русия.

 

Сателитни снимки на руските казарми край Макеевка, които бяха атакувани от украинците

 

От Москва обясняват големия брой загинали в Макеевка с различни други фактори, като се опитват да прехвърлят вината за това дори на самите загинали войници. Според една от официалните версии войниците били организирали шумно пиянско тържество по повод посрещането на новата година, в резултат на което се превърнали в лесна мишена и попаднали под ракетен обстрел.

Страхлива лъжа, с която се прикрива вината на Путин

Наблюдателят на ДВ Иван Преображенский коментира това като "страхлива лъжа, с която се прикрива вината на Путин". Според него военнослужещите в Макеевка не са имали шансове да оцелеят. Първо защото командването е настанило току-що пристигнали нови мобилизирани в общо здание и то само на няколко километра от огневата линия на фронта – тоест в обсега на украинската артилерия, и второ – защото е складирало там въоръжения и муниции.

 

Развалините на руските казарми край Макеевка

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски в това време призова Запада да подсили украинската отбрана. „Украйна се подготвя за следващата мобилизационна вълна на терористичната държава Русия и трябва да е добре защитена“, каза той във видеопослание от Киев. „Русия ще мобилизира нови резервисти, които изпраща на смърт, затова Украйна трябва да мобилизира цивилизования свят“, каза Зеленски.

Станете почитател на Класа