Украйна успява да се пребори с иранските дронове, включвайки тежката артилерия

Украйна успява да се пребори с иранските дронове, включвайки тежката артилерия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

Украйна все по-успешно успява да се пребори с иранските дронове, с които я обстрелва Русия в последните дни.

 

 

По данни на Министерството на отбраната на Украйна от само от началото на година са свалени близо 100 безпилотни самолета, тоест почти всички изстреляни. Общо от началото на войната през февруари свалените дронове са вече повече 1800.

Украинските сиситеми за противовъздушна защита са свалили и 723 крилати ракети.

Според анализ на  New York Times успехът при свалянето на безпилотните самолети има висока цена. Изданието посочва, че дроновете са евтини - цената им е около 20 хил. долара, а ракетите от ПВО са от 140 хил. долара за системите С300 до 500 хил. долара за системите NASAMS. В дългосрочен план победител може да излезе този, който харчи по-малко зя въздушните удари, пише NYT, цитирайки експерти.

Артем Старосиек, ръководител на украинската консултантска компания Molfar, например изчислява, че свалянето на дрон с ракета е до седем пъти по-скъпо от изстрелването му.

В Украйна, разбира се, също си дават сметка, че Москва се опитва да "изтощи" противовъздушната отбрана. Това беше отбелязано от украинския президент Володимир Зеленски по време на едно от последните му вечерни обръщения. На 2 януари държавният глава на Украйна съобщи за свалени 80 безпилотни самолета и заяви, че властите правят всичко възможно целите на Русия да не бъдат изпълнени.

От Въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са категорични - сравнението между стойността на дроновете и ракетите, които ги свалят, е некоректно. "Ако има заплаха за живота Ви, вероятно ще направите всичко, за да го опазите", заявява говорителят на военната част Юрий Ихнат, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН.

Той потвърждава, че за свалянето на дроновете се използват системите Nasams и Iris - T,  чиито ракети са скъпи. "Ще ги използваме ли? Ще вдигаме ли в небето истребители, за да сваляме Shached-и? Скъпо е, но ще го правим", категоричен е Ихнат. Той отбелязва също така, че не за първи път медии в САЩ и Европа критикуват Киев, че използва скъпи ракети, за да сваля евтините дронове, изпращани от Русия по обекти на гражданската инфраструктура.

За първи път безпилотни самолети се използват толкова широко в активни бойни действия - и Русия, и Украйна ги използват не само за разузнавателни цели, но и за атаки. Първоначално украинските военни имаха известни успехи, сваляйки дроновете с лекострелкови оръжия, но сега Москва започна да ги изстрелва през нощта, което прави невъзможно свалянето им ръчно.

Анализаторите коментират, че макар и скъпо, свалянето на дроновете няма алтернатива от много гледни точки. Изстреляни по жилищни сгради дроновете убиват не по-зле от бомби. Ремонтът на разрушена електроцентрала също би бил по-скъп от използваната ракета."Цената е без значение, докато Западът продължава да предоставя военна помощ за Украйна", казва Матийо Булег от лондонската Chatham House.  

Според един от съветниците в офиса на президента на Украйна - Олексей Арестович при една от последните атаки с иранските дронове целите на Русия са били различни - не обектите на енергийната инфрастркуктура, а "центровете за взимане на решения" в Киев. На базата на траекторията на свалените дронове, те са били насочени към правителствени сгради в центъра на Киев, сподели експертът в интервю за руския опозиционер Марк Фейгин.

Станете почитател на Класа