Западът разруши съюза с Русия чрез бомбардировката над Югославия

Западът разруши съюза с Русия чрез бомбардировката над Югославия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

The Spectator: бомбардировката на Белград от страните от НАТО «отрезви» руснаците

След разпадането на СССР Западът можеше и трябваше да направи много повече, за да създаде по-стабилна основа за международните отношения, пише The Spectator. Но сега е невъзможно да се каже дали по-решителните действия биха помогнали за съгласието на руския политически елит и общество или не.

Превод от The Spectator, Великобритания:

 

Западът разруши съюза с Русия чрез бомбардировката над Югославия

 

 

НАТО можеше и трябваше да направи повече, за да създаде по-стабилна основа за международните отношения. Но сега е невъзможно да се каже дали това щеше да помогне за удовлетворяването на руската общественост или не.

Руснаците, възпитани с идеята за двуполюсен свят, бяха шокирани от военната намеса на Клинтън във войните в бивша Югославия. Бомбардировката над сръбската столица Белград се разглежда като доказателство за амбицията на Америка да стане единствената свръхдържеава в света.

 

Западът разруши съюза с Русия чрез бомбардировката над Югославия

 

 

Елцин загуби доверието на руския политически елит и структурите за сигурност още преди доброволно да се оттегли от президентския пост в новогодишната нощ на 1999 г.

През 2000 г. президентът Владимир Путин, наследникът на Елцин, реши да ограничи амбициите на Съединените щати. Първоначално той успя да «съблазни» както президента Джордж У. Буш, така и премиера Тони Блеър. Зад неговия чар обаче се криеше откровен националистически дневен ред.

Путин считаше, че може да разглежда съседните държави, особено Украйна, като част от зоната на влияние на Русия. Усмивката изчезна от лицето на Путин, когато Буш и Блеър се оплакаха от бруталните методи за възстановяване на мира в Чечня.

Той още по-силно се възмути след 2004 г., когато Украйна направи първия си опит да консолидира своите демократични реформи. Политиката на Киев започна да се колебае между проруската реакция и прозападните реформи.

Възможността за влошаване на отношенията между Запада и възраждащата се Русия винаги е съществувала, но западните политици наистина можеха да смекчат този процес.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа