Ветеранът от разузнаването Ритър: САЩ ще изпратят „чудо оръжие“ в Украйна, но има нюанс

Ветеранът от разузнаването Ритър: САЩ ще изпратят „чудо оръжие“ в Украйна, но има нюанс
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

САЩ искат да изпратят бойна система в Украйна, която има репутацията на «чудо- оръжие», но има проблем с този план. Това мнение сподели в канала си в YouTube ветеранът от американското разузнаване Скот Ритър.

 

 

Преди няколко дни САЩ обявиха предоставянето на нов пакет военна помощ за Украйна, който ще включва доставката на противовъздушни системи Patriot. Тази бойна система е най-модерната противовъздушна система на САЩ и с нейна помощ Киев се надява да създаде жизнеспособна противовъздушна отбрана. Според Скот Ритър тези американски системи за противовъздушна отбрана се считат за може би най-модерните оръжия в света, но има нюанс.

„Системата за противовъздушна отбрана Patriot не е „чудо-оръжие“, както хората си мислят, че е“, заяви ветеранът от американското разузнаване.

Скот Ритър отбеляза, че системите за противовъздушна отбрана Patriot са били широко използвани през 1991 г. по време на боевете в Персийския залив. В тази кампания американската противовъздушна система не успя да свали нито една от ракетите “Скъд”, изстреляни от Ирак. По време на втората американска инвазия в Ирак през 2003 г. системата Patriot свали много повече самолети на американската коалиция, отколкото вражески ракети.

„Определено има проблем с тези зенитни системи“, счита експертът.

Един от проблемите на ЗРК Patriot е, че изисква много висококвалифициран персонал, най-малко 90 човека, за да се управлява зенитна батарея. За сравнение, експлоатацията на руските системи С-300 изисква три пъти по-малко хора. Освен това е необходимо най-малко 5 месеца обучение, за да може член на силите за противовъздушна отбрана да овладее американската противовъздушна система. По този начин въвеждането на ЗРК Patriot в Украйна е по-скоро политическа стъпка, отколкото опит за увеличаване на потенциала на украинските войски.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа