Иранският президент обеща страната му да отмъсти за убийството на ген. Солеймани

Иранският президент обеща страната му да отмъсти за убийството на ген. Солеймани
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Иранският президент Ебрахим Раиси заяви днес, че страната му ще отмъсти за убийството на генерал Касем Солеймани преди три години, съобщи Франс прес.

 

 

Харизматична и популярна в Иран личност, Солеймани загина при американско нападение в Багдад на 3 януари 2020 година.

"Не сме забравили и няма да забравим кръвта на мъченика Солеймани", каза Раиси, докато хиляди хора отбелязваха третата годишнина от смъртта на висшия ирански командир. Той предупреди "убийците и организаторите" на нападението, че "отмъщението за кръвта на мъченика Солеймани е неминуемо и че тези, които са извършили убийството, няма да могат да спят лесно".

Миналата година Раиси обяви бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за отговорен за убийството на генерала и се закани да отмъсти, ако той не бъде подведен под отговорност.

Изглежда Тръмп обаче не е единственият американец в списъка, отбелязва АФП. Иран е "идентифицирал и повдигнал обвинения на 154 души, включително 96 американски граждани", заяви говорителят на иранската съдебна власт Масуд Сетайеши.

През 2020 г. Тръмп заяви, че е наредил удара с дрон в отговор на редица нападения срещу интересите на САЩ в Ирак и че се очакват още подобни, отбелязва БТА.

Станете почитател на Класа