Малки са шансовете за конституционни промени в Северна Македония, смятат анализатори

Малки са шансовете за конституционни промени в Северна Македония, смятат анализатори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.01.2023
  • Сподели:

Ако промените не се гласуват, съществува опасност страната отново да влезе в задънена улица в европейската интеграция

 

 

Фокусът на правителството в политически план през тази година ще бъде със сигурност как да се реализира процесът на приемане на конституционни промени за внасяне на българите в преамбюла, което е условие на страната за продължаване на преговорите с Европейския съюз, коментира ТВ21. В тези условия е трудно да се каже как това би могло да се реализира, тъй като властта няма необходимото мнозинство от две трети в парламента, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ твърдо стои на позицията, че не подкрепя конституционни промени и настоява за предсрочни избори, съобщи БТА.

Анализаторът Петър Арсовски не е голям оптимист и казва, че е малка вероятността конституционните промени да се приемат с консенсус от партиите. В момента опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Левица са против конституционните промени и това евентуално може да се превъзмогне с някаква договорка между партиите или с някакъв механизъм, както се сучи за Преспанското споразумение, но това вече не е в спектъра на политическото действие. Ако тези два механизма се отнемат, много е малка вероятността през 2023 година да бъдат приети конституционните изменения, казва Арсовски.

Той добавя, че натискът от международната общност ще бъде голям, тъй като когато свърши скринингът, Република Северна Македония няма да може да продължи преговорите без приети конституционни промени. Република Северна Македония трябва да приеме конституционните промени до края на тази година т.е. през ноември, когато ще завърши скринингът. Ако промените не се гласуват, процесът ще спре и съществува опасност страната отново да влезе в задънена улица в европейската интеграция, а заедно с това и интересът и активността на международната общност, които в момента съществуват, ще бъдат изгубени.

Арсовски посочва, че в този случай страната влиза в политическа криза, а единствената развръзка би могла да бъде лидерска среща. Не виждам развръзка освен някаква лидерска среща, някакви съвместни политически консултации, някакво пренареждане на политическата система, поне няколко по-големи партии да вземат решение за някаква национална стратегия, заяви Арсовски.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа