Лукашенко си гарантира със закон доживотно участие в политиката на Беларус

Лукашенко си гарантира със закон доживотно участие в политиката на Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.01.2023
  • Share:

Обновяването на Конституцията на страната предвижда също в случай на овакантяване на длъжността президент, функцията на държавен глава да бъде поета от председателя на Съвета на републиката

 

 

В навечерието на Новата година беларуският президент Александър Лукашенко подписа няколко закона относно дейността на парламента. С един от тях той си осигури пожизнено участие в Съвета на Република Беларус, дори след като един ден се раздели с президентския си пост.

С промяната в Конституцията е предвидено Лукашенко да остане пожизнен член на Света на републиката с негово съгласие дори след като е престанал да упражнява президентските си правомощия, се казва в съобщение на президентската пресслужба. 

Обновяването на Конституцията на страната предвижда също в случай на овакантяване на длъжността президент, функцията на държавен глава да бъде поета от председателя на Съвета на републиката. Освен това се премахват редица правомощия на парламента, които се прехвърлят на Общобеларуското народно събрание.

По-специално става дума за назначаване на съдии от Конституционния съд и членове на Централната избирателна комисия. Освен това Общобеларуското народно събрание вече ще се занимава и с одобряването на въпросите, свързани с военната доктрина на страната.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа