Ким Чен Ун: САЩ създават азиатска версия на НАТО

Ким Чен Ун: САЩ създават азиатска версия на НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.01.2023
  • Сподели:

Лидерът на страната отбелязва, че "САЩ и враждебните сили" са получили "сериозен удар" поради укрепването на военния капацитет на КНДР и сега "треперят от страх и безпокойство"

 

 

САЩ се впускат в създаването на нов военен блок, насърчавайки тристранното сътрудничество с Япония и Южна Корея, каза лидерът на КНДР, цитиран от ТАСС.

САЩ, под претекст за укрепване на съюзническите си отношения с Япония и Южна Корея, всъщност създават „азиатска версия на НАТО“. Това, както съобщава информационната агенция ЦТАК, обяви севернокорейският лидер Ким Чен-ун на 31 декември на VI пленум на Централния комитет на Корейската работническа партия.

„Насърчавайки тристранното сътрудничество с Япония и Южна Корея, под предлог за „укрепване на алианса“, те се впускат в създаването на нов военен блок като „азиатската версия на НАТО“, се казва в доклада. Лидерът на страната отбелязва, че "САЩ и враждебните сили" са получили "сериозен удар" поради укрепването на военния капацитет на КНДР и сега "треперят от страх и безпокойство".

В тази ситуация, отбелязва Ким Чен Ун, Северна Корея трябва да положи два пъти повече усилия за укрепване на военния си капацитет. В доклада му се отбелязва, че основната задача на ядрените въоръжени сили е „да възпират войната и да защитават мира и стабилността“, но ако това се провали, Пхенян е готов да „изпълни друга мисия, неотбранителна“.

В тази връзка беше поставена задачата да се разработи нова междуконтинентална балистична ракета, която да позволи в случай на нападение незабавно да нанесе ответен ядрен удар. В средата на декември Пхенян съобщи за успешни наземни изпитания на нов двигател с твърдо гориво с висока тяга. Съществуващите междуконтинентални ракети на КНДР са оборудвани с двигатели с течно гориво, което прави подготовката им за изстрелване твърде дълга.

Освен това на Държавното космическо управление беше възложено да произведе разузнавателен сателит, както и да завърши създаването на ракета-носител за него, чиято разработка е на финалния етап. Планира се в близко бъдеще да бъде изстрелян първият военен спътник, добавя ТАСС.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа