Новогодишните традиции по света

Новогодишните традиции по света
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Нова година е един от най-празнуваните празници в света и един от любимите ни. Приятели празнуват заедно началото на нов цикъл, много алкохол, забавление и обичайните прегръдки и фойерверки в полунощ. Но дали всички празнуват по един и същи начин?
Тайландската Нова година се провежда около 13 април и се празнува по улиците. Хората се поливат с вода един в друг в знак на пречистване. Фестивалът, известен като Сонгкран, има религиозно значение и неуважителни действия, като участие във „водната битка" със свалено горнище, могат да бъдат наказани с глоба или дори затвор.
Руснаците следват Юлианския календар, което означава, че много дати се отлагат с две седмици. Коледа, например, се пада на 7 януари, а Нова година на 14 януари. Въпреки това, въпреки че основното празнуване на Нова година в Русия се случва на 31 декември, на 14 януари хората все още си пожелават „Честита стара нова година".
Една от традициите за Нова година в Бразилия е, че почти всички носят бели дрехи за Нова година. Това е традиция, която следват и по-малко ентусиазираните. Бразилците са много суеверни хора и също следват някои други традиции, като например прескачане на 7 малки вълни точно в полунощ и хвърляне на цветя в океана като жест към Iemanjá, богинята на морето.
В Дания една от традициите за Нова година е да се хвърлят стари чинии по праговете на приятели. Колкото повече счупени парчета имате на вратата си на следващия ден, толкова повече вашите приятели ви харесват и ги е грижа за вас. Не само гърците обичат да чупят чинии... Датчаните също празнуват началото на Нова година, скачайки от стол точно в полунощ.
Балийската Нова година е известна като Nyepi и е ден на много самоанализ. По време на Nyepi, която се пада на 13 април, на хората е забранено да работят, да пътуват, да напускат домовете си, да включват осветление или да участват в каквито и да било социални дейности. Балийците прекарват първия ден от годината у дома, в абсолютна тишина, медитирайки и понякога постейки. Всичко е, за да постигнат необходимото самопознание, за да започнат нов цикъл.
В Испания когато часовникът удря полунощ испанците изяждат 12 зърна грозде, по едно на всяка секунда в първите секунди на новата година. Гроздето символизира месеците в годината и се поглъща като начин за привличане на късмет за следващата година.
Плуването на първия ден от годината в Холандия е традиция за мнозина. Гмуркането в ледената вода се излъчва в цялата страна, а плувците са възхвалявани за смелостта си.
В Турция Нова година се смята за християнски празник и правителството насърчава хората да не участват в него. И все пак, много семейства и приятели продължават да се събират на 31 декември за голяма....... коледна вечеря. Да, това е правилно.
В Латинска Америка е нещо задължително хората да носят ново бельо. А цветът му ще определи късмета ви през следващата година. Например червено, ако искате любов, жълто, ако искате пари, оранжево, ако искате професионален успех и т.н. Това дори страни като САЩ и Мексико го приемат.

Станете почитател на Класа