Франция е водеща в бума на напитки без алкохол

Франция е водеща в бума на напитки без алкохол
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Франция е един от най-бързо развиващите се пазари в глобалния бум на безалкохолните напитки. Напливът на стартиращи компании, създаващи безалкохолни напитки, вина, коктейли и бири, бележи отстъпление в страната с огромна алкохолна индустрия и с президент Еманюел Макрон, който толкова подкрепя виното, че беше избран за човек на годината от нацията и приветстван за думите: „Пия вино всеки ден, на обяд и вечер." Все по-голям брой големи лозя произвеждат безалкохолни варианти наред със стандартното си производство, а младите френски разработчици изобретяват нови форми на безалкохолни ром и джин, като големи компании като Pernod Ricard инвестират в сектора.
В навечерието на Нова година търговията беше оживена в Le Paon qui Boit в северен Париж, първата френска специализирана винарска изба за 100% безалкохолни напитки, която отвори врати тази година. Млада клиентела, много от които на 20 и 30 години, разглеждаха 400 различни вида напитки, включително 50 безалкохолни пенливи вина, които биха могли да се сервират като алтернатива на шампанското.
Августин Лаборд създава магазина след кариера в международните човешки права. Той се отказал от алкохола по време на блокирането на Covid, но казва, че френският пазар без алкохол е нещо повече от хората, които искат да останат трезви. „Става въпрос за нов вид гъвкавост на мисленето. Около 80% от нашите клиенти все още пият алкохол, но се интересуват от редуване с безалкохолни. В началото хората смятаха, че нашите клиенти ще бъдат предимно мюсюлмани или бременни жени и въпреки че тези клиенти са добре дошли, те представляват само 20%", каза той.
Разглеждайки магазина, Анна, 29, мениджър на дигитални проекти, каза: „Често вземам един месец почивка от алкохола, само за почивка. Преди това се смяташе за наистина странно нещо, но това започва да се променя. Пиенето на вода цяла нощ никога не е било забавно. Новите напитки са иновативни и е хубаво да не бъдете инфантилизирани, като пиете само кока-кола."
Феликс Богниар, сомелиер, който управлява ресторант в центъра на Париж, вече е създал дегустационно меню с домашно приготвени безалкохолни напитки, съчетани с ястия, включващи ферментирали напитки и редки видове сокове. „Намираме се в наистина важен момент, започва тенденция. Хората се интересуват от безалкохолни напитки, дори ако пият алкохол".
Сузи Голдспинк от IWSR Drinks Market Analysis каза, че Франция е един от най-бързо развиващите се пазари без алкохол и се откроява с високото си ниво на нови потребители, особено по-млади хора. „Миналата година 14% от потребителите казаха, че са въздържатели, докато тази година те достигнаха до 20%. Въздържателите във Франция са от най-младата възрастова група, поколението Z", каза тя.
Calixte Payan, един от новите млади производители във Франция, беше първият, който направи безалкохолни напитки, използвайки истински френски джин и ром. Експерти в Грас, френската столица на парфюмите, извличат алкохола и след това неговият екип в историческа дестилерия близо до Лион преработва напитките с редица сложни техники за дестилиране. Напитка от марката на Payan, Sober Spirits, беше избрана за най-добрия ром без алкохол в света в Лондон миналата година и в Сан Франциско тази година. „Ние сме на ранен етап във Франция, но възможностите са огромни, защото има голямо търсене на тези напитки. Преди хората не искаха открито да кажат, че не пият, сега влизат в магазините, за да искат безалкохолни продукти. Франция е световно призната със своя алкохол – изискани вина и шампанско – и също може да стане призната за своите безалкохолни напитки. Има още работа за вършене, но хора като нас се опитват да дадат на потребителите възможно най-доброто изживяване."

Станете почитател на Класа