Вучич: Сърбия няма да налага санкции срещу Русия, докато нейните интереси са незасегнати

Вучич: Сърбия няма да налага санкции срещу Русия, докато нейните интереси са незасегнати
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Сърбия няма да се откаже от позицията си за отхвърляне на антируските санкции, докато това не застраши нейните жизненоважни интереси, каза сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизионния канал Prva.
„Имаме трудна година зад гърба си, видяхме всяко възможно лицемерие, но също така можехме да видим колко принципна и точна беше нашата позиция [за санкциите срещу Русия]. Ще видим колко дълго ще можем да защитаваме тази позиция, във всеки случай - не с цената на застрашаване на жизненоважните интереси на държавата, но няма да се откажем лесно от тази позиция", каза той.
„Дали ще наложим санкции срещу Русия – не знам, но моето „не знам" тежи повече от „да" на другите. Що се отнася до санкциите, не обещавам нищо, но моето не-обещаване означава много повече от обещанията на мнозина", каза той .
Вучич каза в обръщение към нацията след заседанието на Съвета за сигурност, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да наложи санкции срещу Русия. Президентът каза, че републиката временно преустановява ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски нации, съжалява за случващото се в Източна Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Станете почитател на Класа