Зелената партия на Германия трансформира репутацията си

Зелената партия на Германия трансформира репутацията си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Филип Олтерман
Някога Германската партия на Зелените спечели името си в кампания срещу високите военни разходи, ядрената енергия и мръсните изкопаеми горива. Откакто встъпиха в длъжност като част от трипартийното „светофарно" коалиционно правителство на Олаф Шолц обаче, Die Grünen станаха най-гласните защитници на Бундестага за подкрепа на украинската съпротива с тежки оръжия. Те удължиха времето за работа на три атомни електроцентрали, които трябваше да бъдат затворени в края на годината, реактивираха консервираните въглищни централи и построиха първите в страната терминали за внос на изкопаеми горива във втечнена форма. Още по-изненадващо, избирателите изглежда го харесват.
За разлика от двамата си партньори във властта, лявоцентристката SPD и либералната FDP, Зелените в момента получават по-висок дял от гласовете, отколкото постигнаха на федералните избори. Двамата им най-известни политици, външният министър Аналена Бербок и министърът на енергетиката Робърт Хабек, имат най-висок рейтинг на одобрение в страната. Година по-късно екологичната партия може с основание да се нарече един от първите победители в ерата след Ангела Меркел.
„Зелените доказаха, че са готови да управляват", каза Андреа Рьомеле, професор по политически науки в Берлинското училище за управление. „В политиката провеждате кампания в поезия и управлявате в проза, а те се оказаха партия, която не просто иска да работи чрез своя манифест, но и да се ангажира с нови предизвикателства."
Въпреки че проведе кампания за обещанието да се противопостави на „износа на оръжия и въоръжения във военни зони" през септември 2021 г., Бербок беше тази, която открито постави под съмнение нежеланието на Шолц да изпрати танкове в Украйна. Привидно лишена от доверие в края на неуспешната си надпревара за канцлер, тя изглеждаше в стихията си, откакто пое ръководството на външното министерство, изправяйки се срещу външния министър на Русия с несантиментална откровеност, която липсваше на нейните предшественици.
По време на пътуване до Нигерия в началото на тази седмица, където Баербок и германският комисар по културата Клаудия Рот върнаха 20 музейни артефакта, някога ограбени от кралство Бенин, смяната на поколенията между двамата бивши лидери на Зелената партия беше осезаема. Докато 67-годишната Рот беше ентусиазирана и избухлива, нейният 42-годишен съюзник в партията показа стоманени проблясъци дори на емоционалната церемония по предаването, като в един момент укори учтиво своя нигерийски колега за ниския процент жени в неговото правителство.
Междувременно бившият й съ-лидер Хабек беше принуден да направи избори, които противоречат на защитата на неговата партия за възобновяеми енергийни източници, тъй като войната на Русия в Украйна преобърна десетилетия на германската енергийна политика. Но той го направи енергично: под негово ръководство икономическото министерство прие 29 нови закона в рамките на първите 11 месеца – предшествениците му във всеки от последните три изборни мандата успяха да направят около 40 за четири години.
Хабек национализира енергийната компания Uniper, най-големият вносител на газ в страната, постави германските дъщерни дружества на руските компании Роснефт и Газпром под попечителство и успя да напълни резервоарите за газ в страната до 100% до началото на зимата, въпреки пълно спиране на доставките от Русия. Ако страната успее да избегне сценария за лимитиране на газа тази зима, това ще се дължи до голяма степен на поставянето на прагматизма над идеологическата поза.
Едно от качествата, които позволиха възхода на Хабек и Баербок, бяха реторичните умения, които рязко контрастираха с мълчаливите маниери на думите както на Шолц, така и на неговия предшественик като канцлер Меркел. Но такъв непознат фокус върху външната комуникация също предизвика някои копнежи за непрозрачните задкулисни сделки от миналото.
Посланието на Зелената партия, въпреки временното и ограничено удължаване на времето за работа на ядрената енергия, е, че Германия може и трябва да премине на 100% към възобновяеми източници на енергия.
Ако високите цени на газа и недостигът на енергия принудят германските предприятия да затворят или се преместят през следващите 12 месеца, Зелените може да се наложи да потърсят още по-дълбоко в душата на своята партия, за да запазят репутацията си на изпълнители на това правителство.

Станете почитател на Класа