Северна Корея изстреля три балистични ракети

Северна Корея изстреля три балистични ракети
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Северна Корея е изстреляла три балистични ракети към морето източно от Корейския полуостров в събота, съобщи южнокорейската армия. Изстрелванията са последните в безпрецедентния брой ракетни тестове, проведени от Северна Корея тази година, докато Пхенян продължава да разработва оръжия на фона на спекулации, че може да тества ядрено оръжие за седми път.
Трите балистични ракети с малък обсег на действие са били изстреляни около 8 часа сутринта местно време от провинция Северен Хванхе, южно от столицата Пхенян, казаха от съвместните началник-щабове на Южна Корея.
И трите са летели на височина от около 100 км с обхват от около 350 км, съобщи японската информационна агенция Киодо, позовавайки се на министерството на отбраната в Токио.
Индийско-тихоокеанското командване на САЩ заяви, че е „запознато с изстрелванията на ракети и секонсултира тясно с нашите съюзници и партньори".
Изстрелванията дойдоха ден след като министерството на отбраната на Южна Корея обяви, че е провело успешен тестов полет на ракета носител с твърдо гориво.
Отношенията между Северна Корея и съюзника на САЩ Южна Корея станаха по-напрегнати, откакто консервативното правителство на южнокорейския президент Юн Сук-йол пое управлението през май, обещавайки по-твърда позиция към Севера.
Без да се броят изстрелванията в събота, Северна Корея е изстреляла около 70 балистични ракети тази година, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, включително около осем междуконтинентални балистични ракети.
Севернокорейската държавна медия KCNA не спомена изстрелванията в събота, но каза, че лидерът Ким Чен-ун е председателствал среща на партията в петък, за да вземе решение за политиката и стратегията за 2023 г.

Станете почитател на Класа