Пакистански съд освободи изнасилвач, след съгласие да се ожени за жертвата

Пакистански съд освободи изнасилвач, след съгласие да се ожени за жертвата
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    01.01.2023
  • Сподели:

Съд в Пакистан предизвика възмущение, след като освободи осъден за изнасилване, който се съгласи да се ожени за жертвата си. 25-годишният Даулат Хан беше осъден на доживотен затвор през май от окръжния съд на Бунер, в северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, за изнасилването на млада глуха жена.
След намесата на местната джирга, или съвет на старейшините, беше сключена сделка между Хан и семейството на жената, която е родила дете в резултат на нападението. Хан беше освободен, след като сделката беше приета от висшия съд в Пешавар.
„Страните са уредили въпроса с намесата на роднини и по-възрастни членове на семейството, което е в интерес на страните. Компромисът беше в най-добрия интерес на детето и майка му като специален човек", се казва в съдебния документ.
Решението разгневи правозащитни групи и активисти, които твърдят, че това узаконява сексуалното насилие срещу жени в Пакистан, където повечето случаи на изнасилване остават недокладвани.
Заплахите и принудата от страна на семейството и обществото в случаи на изнасилване са нещо обичайно, а жертвите и семейството обикновено уреждат въпроса извън съда, страхувайки се от стигмата на съдебен процес.
Пакистанската активистка за правата на човека Тахира Абдула изрази своето възмущение и осъждане, особено от нехуманността да бъде принудена жена с увреждания да се омъжи за своя изнасилвач.
„Пакистанските закони за изнасилване трябва да бъдат изменени и да се промени изнасилването от частно престъпление срещу човек в престъпление срещу държавата, при което държавата да стане защитник на оцелелия и да преследва случая – за да предотврати всяка форма на изнасилване, личен компромис, финансово споразумение или опрощаване – което се налага от богати влиятелни хора срещу бедните и безсилните и винаги е несправедливо към изнасиления."

Станете почитател на Класа