Защо Медведев се срещна със Си в Пекин, а Зеленски отиде във Вашингтон

Защо Медведев се срещна със Си в Пекин, а Зеленски отиде във Вашингтон
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.12.2022
  • Сподели:

Белият дом ще предостави 1,85 долара военна помощ на Украйна, която ще включва и ракетната система земя-въздух Patriot. Това решение беше взето в навечерието на официалното посещение на украинския президент Владимир Зеленски в САЩ на 21 декември. Нищо извънредно, тъй като въпросите, обсъждани на преговорите, вече станаха стандартни - оръжия, финансиране и санкции срещу Русия. Въпреки това възниква въпросът как Киев ще плати за тази помощ.
Украинският лидер отиде във Вашингтон, за да покаже близостта си до центъра за вземане на решения, смята председателят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията Григорий Карасин. "Това тревожи Европа, която разбира, че нещата са отишли твърде далеч, докато Америка става режисьор на някаква пиеса с непредсказуем край. Зеленски е човек, зависим от волята и плановете на Вашингтон и колективния Запад, но никой не знае колко мащабни са тези планове. Тук това посещение предизвиква усещане за нарастваща загриженост за бъдещата съдба на световния ред и за съдбата на глобалната общност като цяло. Симбиозата на Зеленски и Байдън, умножена от информационни потоци, съзнателно лансирани от западните медии, е много опасна нещо", каза сенаторът пред "Известия".
Според президента на Американския университет в Москва Едуард Лозански, Америка вече се уморява от украинската криза, така че пристигането на Зеленски и обръщението му към Конгреса трябва да активизират масите и законодателите, така че гласуването на годишния бюджет да бъде гладко и всички да си тръгнат за коледната ваканция. Белият дом се надява, че речта на украинския лидер ще помогне да накара колебливите конгресмени да одобрят законопроекта за държавното финансиране. Въпреки това той не изключи, че притокът на средства към Украйна ще продължи, защото сегашната администрация и лично Байдън печелят, ако този конфликт продължи. Той помага да се отвлече вниманието на американското общество от вътрешни проблеми и скандали, както и да продължи кръстоносния поход срещу Русия.
Междувременно срещата на 21 декември между заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев и лидера на Китай Си Дзинпин в Пекин беше неочаквана, макар и не толкова, колкото посещението на украинския президент Владимир Зеленски във Вашингтон в същия ден. Самите разговори в началото изглеждаха доста рутинни. Страните обсъдиха „стратегическото партньорство", „индустриалното сътрудничество" и „широкото сходство на подходите". Най-належащият въпрос беше защо точно Медведев отиде в Китай. Експертната общност смята, че основната цел на внезапната среща е Медведев да предаде послание от руския президент Владимир Путин. И изглежда, че китайският лидер също е изпратил някакво съобщение в отговор.
Според директора на Института за Азия и Африка на Московския държавен университет Алексей Маслов, именно това послание е било ключовият аспект на срещата в Пекин, а забележките на Си относно украинския конфликт могат да бъдат негов отговор на руския президент. „Това е стандартната реторика на Китай в абсолютно всяка ситуация, не само по отношение на Русия. Свободно казано, Китай е за Русия, но е против военната операция, защото тя сериозно пречи на плановете му, свързани с взаимодействието с Европа и САЩ. Освен това концепцията на китайската външна политика решава всичко изключително чрез диалог. И това поставя Пекин в неудобно положение. Той подкрепя държава очевидно участваща в битка, но не може да спре да подкрепя, защото това би го поставило на страната на Запада. Китай е в съмнителна ситуация, затова призовава за мир. В известен смисъл това е отговорът на Си", обясни експертът.
Той повтори по-ранните слухове за възможна среща между Путин и Си преди края на годината и спекулира, че срещата с Медведев е послужила като заместител, тъй като не са постигнати сериозни споразумения на най-високо ниво. Според Маслов преговорите най-вероятно са се съсредоточили върху две сериозни предизвикателства - ситуацията във и около Украйна, както във военно, така и в икономическо отношение, и тавана на цената на петрола, въведен от Запада. "Китай сериозно зависи от руския петрол и през последния месец Русия и Китай спешно увеличиха доставките на петрол и газ. Така че въпросът за бъдещата цена, разбира се, е ключов", добави експертът.

Станете почитател на Класа