Китайски град с половин милион случаи на Covid на ден

Китайски град с половин милион случаи на Covid на ден
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.12.2022
  • Сподели:

Половин милион души на ден се заразяват с Covid-19 в един китайски град, каза високопоставен здравен служител в рядко и бързо цензурирано признание, че вълната от инфекции в страната не е отразена в официалните статистики. Информационен бюлетин, управляван от управляващата комунистическа партия в Кингдао, съобщи, че началникът на общинското здравеопазване казва, че „в града се наблюдават между 490 000 и 530 000 нови случая на Covid на ден".
Докладът беше споделен от няколко други новинарски издания, но изглежда беше редактиран до събота сутринта, за да се премахнат данните за случая. Националната здравна комисия на Китай съобщи, че в петък в цялата страна са регистрирани само 4103 нови инфекции, без нови смъртни случаи. В Шандонг, провинцията, където се намира Кингдао, властите официално регистрираха само 31 нови домашни случая.
Този месец Китай бързо демонтира ключовите стълбове на своята стратегия за нулев Covid, премахвайки внезапните блокирания, дългите карантини и ограниченията за пътуване, в бърз обрат на отличителната си стратегия за ограничаване.
Градовете в цялата страна се борят да се справят, тъй като нарастващите инфекции изпразниха рафтовете на аптеките, напълниха болничните отделения и изглежда предизвикаха струпвания в крематориуми и погребални домове.
Но краят на строгите мандати за тестване направи броя на случаите практически невъзможен за проследяване, като властите стесниха медицинското определение за смърт от Covid, което ще намали броя на смъртните случаи, дължащи се на вируса.
Правителството на Китай има строг контрол върху медиите в страната, с легиони от онлайн цензори под ръка, за да изтрият всяко съдържание, считано за политически чувствително.
Но някои медии намекнаха за недостиг на лекарства и болници под напрежение, въпреки че оценките за действителния брой случаи остават редки.

Станете почитател на Класа