Гигантска зимна буря в САЩ остави милиони без ток и отмени плановете за почивка

Гигантска зимна буря в САЩ остави милиони без ток и отмени плановете за почивка
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.12.2022
  • Сподели:

Зимната буря, която синоптиците нарекоха Елиът, се превърна в бомбен циклон близо до Големите езера, донасяйки силни ветрове и виелици от Северните равнини до западните и северните части на Ню Йорк, заедно с животозастрашаващи наводнения, внезапно замръзване и пътен хаос.
Анулираните полети на авиокомпаниите надхвърлиха 5 700, като десетки хиляди пътуващи на почивка останаха на летища с ограничени очаквания за по-нататъшен напредък. Пътуването по пътищата беше затруднено поради снежно време или катастрофи и властите в части от Индиана, Мичиган, Ню Йорк и Охайо призоваха шофьорите да избягват несъществени пътувания.
Министърът на транспорта Пийт Бутиджиг каза пред CNN, че американската авиационна система „работи под огромно напрежение. Около 10% от полетите в САЩ са били отменени в четвъртък", каза той.
Бурята, чиято ширина се оценява на 2000 мили, е причинила силен сняг и рязко падане на температурите, спирайки електрозахранването от Тексас до Мейн. Длъжностни лица наредиха колите да бъдат изтеглени от пътищата, тъй като американските синоптици предупредиха за „потенциално осакатяващи въздействия в централните и източните части на страната".
Пристигането на арктическия взрив доведе до широко разпространени смущения в комуналните услуги, като се смята, че повече от 1,5 милиона домакинства са останали без електричество.
Резкият спад на температурите беше придружен от силен вятър. Порив от 79 мили в час беше регистриран в центъра на Бъфало, Ню Йорк, където снеговалежът доведе до рядко наблюдаваната „нулева видимост" на летището.
„Някои хора в Бъфало казват, че това е една от най-лошите бури, които някога са виждали", каза кметът на града Байрън У. Браун.
В Охайо „инцидент с масови произшествия" беше обявен на междущатска магистрала 75, след като повече от 100 превозни средства се натрупаха. Полицейското управление в Мемфис, Тенеси, съобщи, че мъж, намерен на Union Avenue в петък, е починал от излагане на мразовито време.
Синоптиците казаха, че мащабът на метеорологичните условия е почти безпрецедентен по своя обхват, излагайки над 200 милиона души – около 60% от населението на САЩ – на някакъв вид зимни изпитания или предупреждения.
Десетки хиляди домове бяха оставени без електричество, а губернаторите на най-малко 13 щата са изготвили планове за реагиране при извънредни ситуации, включително разполагане на Националната гвардия, за празничния уикенд, с обилен сняг и лед, създаващи коварни пътни условия и блокирани шофьори.
Преди един от най-натоварените периоди на пътуване през годината, Американската автомобилна асоциация (AAA) заяви, че повече от 112 милиона души планират да пропътуват 50 мили (80 км) или повече от дома си между 23 декември и 2 януари.
Въпреки че флоти от снегорини и камиони за сол бяха разположени в САЩ, шофирането беше изключително опасно и дори смъртоносно.
Губернаторът на Ню Йорк, Кати Хочул, обяви извънредно положение, като каза, че заплахата от наводнения и ледени задръствания, блокиращи реките, ще „сеят много хаос в нашата общност".
NWS описа бурята като метеорологично събитие „веднъж на поколение", като каза, че повече от 100 дневни ниски температурни рекорда могат да бъдат изравнени или счупени през следващите дни. Очаква се Флорида да преживее най-студената Коледа от 30 години насам.

Станете почитател на Класа